19 Μαΐου 2024

    Το μέλι ως φυσική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας: Οι επιστημονικές αποδείξεις

    Το μέλι έχει θεωρηθεί από την αρχαιότητα ως φυσική θεραπεία για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ο πονόλαιμος, ο βήχας και η επούλωση των πληγών. Αποτελεί ένα γνωστό γιατροσόφισμα σε διάφορους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού. Ωστόσο, μήπως μπορεί να ανακουφίσει και τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας; Δύο ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Nottingham Trent, ο Δρ Samuel J. White, Ανώτερος Λέκτορας Γενετικής Ανοσολογίας και ο Δρ Philippe B. Wilson, Καθηγητής του One Health, μελέτησαν το θέμα και αναλύουν τις εύρεσέις τους σε ένα άρθρο τους στο The Conversation.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόσφατες έρευνες έχουν αναδείξει ενδιαφέρουσες δυνατότητες του μελιού για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας. Μια από τις πτυχές που εξετάζεται είναι η ικανότητα του μελιού να δρα ως μια μορφή ανοσοθεραπείας, δηλαδή μια θεραπευτική στρατηγική που στοχεύει στην τροποποίηση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στα αλλεργογόνα. Η ανοσοθεραπεία περιλαμβάνει την έκθεση του ανοσοποιητικού συστήματος σε σταδιακά αυξανόμενες δόσεις αλλεργογόνων, όπως η γύρη, με ελεγχόμενο τρόπο. Μέσω αυτής της διαδικασίας, η έκθεση βοηθά στην απευαισθητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος με την πάροδο του χρόνου, μειώνοντας την υπερευαισθησία του και τις αλλεργικές αντιδράσεις. Μια πρόσφατη μελέτη κατέδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν καθημερινά μέλι παραγόμενο στην περιοχή τους για τέσσερις εβδομάδες μαζί με ένα χάπι για την αλλεργία, εμφάνισαν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν μόνο τη φαρμακευτική αγωγή.

    Το μέλι περιέχει διάφορες βιοδραστικές ενώσεις, όπως φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθώντας στη μείωση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας, όπως η ρινική συμφόρηση και η καταρροή. Επιπλέον, το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς από βλάβες. Επίσης, τα πρεβιοτικά που περιέχει το μέλι ενισχύουν την υγεία του εντέρου και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η προέλευση, ο τρόπος επεξεργασίας και το είδος του μελιού μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του. Το ακατέργαστο μέλι, που διατηρεί περισσότερες από τις φυσικές του ενώσεις, θεωρείται προτιμότερο για την υγεία. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μέλι για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωσή του. Οι ερευνητές συνιστούν την κατανάλωση 1 γραμμαρίου μελιού ανά κιλό σωματικού βάρους καθημερινά για αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ένα άτομο που ζυγίζει 80 κιλά θα πρέπει να καταναλώνει τέσσερις κουταλιές της σούπας μελιού ημερησίως. Επίσης, συνιστάται η κατανάλωση μελιού πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου της αλλεργικής ρινίτιδας για μέγιστα αποτελέσματα. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το μέλι δεν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω του ενός έτους και για άτομα με σοβαρή αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα, που θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

    Τελικά, οι ερευνητές καταλήγουν ότι το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα στις φαρμακευτικές θεραπείες, αλλά δεν πρέπει να τις αντικαταστήσει. Η επιστημονική βάση πίσω από τις δυνατότητες του μελιού για την ανακούφιση της αλλεργικής ρινίτιδας είναι ενθαρρυντική και απαιτεί περαιτέρω έρευνα για πλήρη κατανόηση του μηχανισμού δράσης και της βέλτιστης χρήσης του.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα