18 Μαΐου 2024

    ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ: Αυξημένος κίνδυνος και νέες προειδοποιήσεις από ειδικούς

    Παρατηρείται αύξηση στις αναπνευστικές ιώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη τον τελευταίο καιρό, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) να καλεί τα κράτη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τον φόρτο στα συστήματα υγείας. Και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, με περίπου 1.200 ασθενείς που νοσηλεύονται με λοίμωξη COVID-19.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αύξηση αυτή είναι αναμενόμενη κάθε χειμώνα. Παρόλα αυτά, κατά τη μεταπανδημική περίοδο, παρατηρείται η επανεμφάνιση προηγουμένως αγνοημένων ιών και βακτηρίων, όπως οι πνευμονίες από μυκόπλασμα, προκαλώντας προβλήματα στους πιο ευάλωτους.

    Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών λοιμώξεων και να επικεντρωθούμε στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Επίσης, είναι σημαντική η εφαρμογή κατάλληλων πρωτοκόλλων από το υγειονομικό προσωπικό, προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

    Εκτός από αυτά, προτείνεται η εφαρμογή μέτρων δημόσιας υγείας, όπως ο εμβολιασμός, τα τεστ και η χρήση αντι-ιικών φαρμάκων για τον COVID και τη γρίπη. Ωστόσο, η χρήση αντιβιοτικών για βακτηριακές λοιμώξεις πρέπει να γίνεται με ιατρική αξιολόγηση, καθώς δεν αποτελούν αποτελεσματική θεραπεία για ιογενείς λοιμώξεις.

    Προστατευτικά μέτρα και προληπτικές δράσεις είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών λοιμώξεων και την προστασία της δημόσιας υγείας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα