5 Μαΐου 2024

    Πώς να αντιμετωπίσετε τη θλίψη των γιορτών και να βρείτε την ευτυχία

    Η περίοδος των γιορτών έχει διαφορετική σημασία για κάθε άτομο. Υπάρχουν οι ανθρώποι που απολαμβάνουν τα Χριστούγεννα ως την αγαπημένη τους εποχή, γεμάτη ξεγνοιασιά και οικογενειακή θαλπωρή. Έχουν την τάση να συνδέουν αυτές τις μέρες με παιδικές αναμνήσεις και όμορφες οικογενειακές στιγμές. Από την άλλη, υπάρχουν αυτοί που βιώνουν τις γιορτές ως δύσκολη και μελαγχολική περίοδο με συναισθήματα θλίψης, απαισιοδοξίας και μοναξιάς. Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων αυξάνονται κατά 40% οι αυτοκτονίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πότε όμως είναι πιο επικίνδυνη η μελαγχολία των γιορτών και πώς μπορούμε να την ξεπεράσουμε;

    Συχνά αναφερόμαστε στο καταθλιπτικό συναίσθημα των γιορτών ως εποχιακή κατάθλιψη. Αυτό μας δίνει την αίσθηση ότι είναι προσωρινό. Ωστόσο, θα πρέπει να διαχωρίζουμε αν αυτό το συναίσθημα είναι μέρος μιας προσωρινής κατάστασης ή υποδηλώνει μία μακροχρόνια καταθλιπτική διαταραχή. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα που παρουσιάζει το άτομο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τα αίτια που το οδηγούν σε αυτό το αρνητικό συναίσθημα.

    Οι κοινωνικές προσδοκίες για ευτυχία και ανεμελιά κατά τη διάρκεια των γιορτών μπορεί να αποτελέσουν βάρος για πολλούς ανθρώπους. Αυτές οι προσδοκίες μπορούν να προκαλέσουν άγχος και θλίψη, καθώς έρχονται σε αντίθεση με τις πραγματικές επιθυμίες του κάθε ατόμου. Η δικτατορία της ευτυχίας σε αυτές τις μέρες μπορεί να τρομάξει κάποιον και να τον κάνει να νιώσει ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτόν. Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε την χαρά από την πραγματική ευτυχία, την εξωτερική εικόνα από την εσωτερική αλήθεια.

    Εκτός από τις κοινωνικές προσδοκίες, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε έντονη μελαγχολία και απόσυρση. Οι οικονομικές δυσκολίες, η ερωτική ζωή, η απώλεια αγαπημένων προσώπων, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η έλλειψη υποστήριξης από το περιβάλλον και η υπάρχουσα σωματική ή ψυχική ασθένεια μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογική κατάσταση κάποιου ανθρώπου. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε αυτούς τους λόγους και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας ή κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο που βιώνει τη θλίψη αυτή.

    Η αποδοχή των συναισθημάτων είναι το πρώτο βήμα για την ξεπέραση της θλίψης των γιορτών. Πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για να κατανοήσουμε ποια ακριβώς συναισθήματα βιώνουμε. Είναι θυμός, φόβος, απογοήτευση ή λύπη; Ορίστε το συναίσθημα με σαφήνεια. Είναι σημαντικό να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, να ξεκουραστούμε και να αντιμετωπίσουμε την εξάντληση. Όταν είμαστε ξεκούραστοι, αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τον κόσμο γύρω μας.

    Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργιες παραδόσεις για να αισθανθούμε μεγαλύτερο έλεγχο και να ζήσουμε πιο ολοκληρωμένα τις γιορτές. Εάν νιώθουμε ότι θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που μάθαμε ως παιδιά, έχουμε την ελευθερία να το κάνουμε. Αυτή η νέα νόρμα που θα δημιουργήσουμε μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε πιο ελεύθεροι και να ζήσουμε την παρουσία.

    Σε ό,τι αφορά τη βοήθεια προς ένα άτομο που βιώνει θλίψη μέσα στις γιορτές, είναι σημαντικό να το ακούσουμε και να αποδεχθούμε τα συναισθήματά του. Να είμαστε παρόντες γι’ αυτό, χωρίς να το πιέζουμε να μιλήσει αν δεν θέλει να το κάνει. Η παρουσία μας είναι πολύτιμη, ακόμα κι αν δεν το δείχνουμε.

    Η θλίψη των γιορτών, εάν αναγνωριστεί και αποδεχθεί, μπορεί να μας οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις για τον εαυτό μας και τα κρυμμένα συναισθήματά μας. Μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε μία νέα, καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας και με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα