18 Μαΐου 2024

    Με ποιες πρωτεΐνες μπορούμε να έχουμε την πίεση υπό έλεγχο

    Η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς μας. Μια ποικιλία πρωτεϊνών στα γεύματά μας μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο. Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Hypertension” αναφέρει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά είδη πρωτεΐνης την εβδομάδα έχουν 66% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

    Παρακάτω παρουσιάζουμε πέντε πρωτεΐνες που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα:

    1. Θαλασσινά
    Τα λιπαρά θαλασσινά ψάρια, όπως ο σολομός και το τόνος, είναι εξαιρετικά πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μειώνοντας τη φλεγμονή και τα επίπεδα των ενώσεων που περιορίζουν τα αιμοφόρα αγγεία. Μια ανασκόπηση 71 μελετών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of the American Heart Association” δείχνει ότι η κατανάλωση πάνω από τρία γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων κάνει τεράστια διαφορά σε ενήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλά λιπίδια αίματος.

    2. Αυγά
    Τα αυγά περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, βιταμίνες, σίδηρο, ασβέστιο και άλλα χρήσιμα συστατικά. Επιπλέον, μια συγκεκριμένη ουσία που βρίσκεται στο ασπράδι του αυγού έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο Clemson υποστηρίζει ότι αυτή η ουσία είναι τόσο αποτελεσματική ώστε μπορεί να συγκριθεί με ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

    3. Ξηροί καρποί και σπόροι
    Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα μας από τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nutrients” συνδέει τα χαμηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες με καλύτερη υγεία της καρδιάς.

    4. Κοτόπουλο
    Όλες οι ζωικές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας. Ωστόσο, το κοτόπουλο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-αργινίνη. Η L-αργινίνη μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

    5. Κινόα
    Η κινόα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθιστώντας την κατάλληλη για μια δίαιτα ελέγχου της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, η κινόα περιέχει φυλλικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία.

    Αν τηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει αυτές τις πρωτεΐνες, μπορούμε να διατηρήσουμε την αρτηριακή μας πίεση υπό έλεγχο και να προστατεύσουμε την υγεία της καρδιάς μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα