18 Μαΐου 2024

    Γιατί οι σκύλοι προτιμούν άλλες μορφές σωματικής επαφής αντί για αγκαλιές και φιλιά

    Στην φύση των ανθρώπων είναι να αναζητούν αγκαλιές, αγγίγματα και φιλιά. Όμως, αυτό δεν ισχύει για όλα τα άλλα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι σκύλοι δεν αρέσκονται ιδιαίτερα στις αγκαλιές και τα φιλιά, τουλάχιστον όχι με τον ίδιο τρόπο που τους αρέσει η οπτική επαφή, το τρίψιμο μεταξύ τους ή το γλύψιμο.

    Οι άνθρωποι απολαμβάνουν τις αγκαλιές διότι η ορμόνη οξυτοκίνη απελευθερώνεται στον εγκέφαλο μας, διευκολύνοντας την αίσθηση δεσμού και αγάπης. Ωστόσο, τα περισσότερα ζώα που δεν έχουν χέρια, όπως οι σκύλοι, προτιμούν τη σωματική επαφή με άλλους τρόπους, όπως το τρίψιμο της μύτης, το γλύψιμο ή το απαλό τρίψιμο με τις πατούσες.

    Μια έρευνα μελέτησε πολλές φωτογραφίες ανθρώπων που αγκαλιάζουν τους σκύλους τους και διαπίστωσε ότι μόνο το 7,6% από αυτές δείχνουν σκύλους που φαίνεται να τους αρέσει η αγκαλιά. Το υπόλοιπο 81,6% δείχνει σημάδια άγχους ή δυσφορίας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σκύλοι αισθάνονται περιορισμένοι και απελευθερωμένοι από τη δυνατότητα να τρέξουν μακριά, που είναι η πρώτη γραμμή άμυνάς τους.

    Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι μπορεί να αισθάνονται ανασφάλεια και άγχος όταν ένας άγνωστος προσπαθεί να τους αγκαλιάσει ή να τους φιλήσει, ιδιαίτερα κοντά στο πρόσωπό τους. Αυτό έχει συσχετιστεί με αυξημένα περιστατικά δαγκωμάτων από σκύλους.

    Φυσικά, κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Αν γνωρίζετε ένα σκύλο που αγαπάει τις αγκαλιές, τότε αγκαλιάστε τον με το στανιό του! Αλλά, όσον αφορά τους άγνωστους σκύλους, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τη στενή σωματική επαφή, για να μην προκαλέσετε άγχος ή ανασφάλεια. Ανάλογα με την αντίδραση του σκύλου, μπορείτε να δείξετε τη στοργή σας με άλλους τρόπους όπως το παιχνίδι, οι επαίνοι, οι λιχουδιές και τα απαλά χάδια.

    Ολικά, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι σκύλοι έχουν διαφορετικές προτιμήσεις όσον αφορά τη σωματική επαφή. Αποφύγετε τις αγκαλιές και τα φιλιά σε άγνωστους σκύλους και προσπαθήστε να κατανοήσετε και να εκτιμήσετε τις προσωπικές συνήθειες του καθενός.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα