17 Μαΐου 2024

    Η επικίνδυνη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου: Νέα ευρωπαϊκή μελέτη αποκαλύπτει

    Μια πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αξιολογηθεί ο συσχετισμός μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε ενήλικες, είτε με είτε χωρίς καρδιομεταβολικά νοσήματα. Για την πραγματοποίηση της έρευνας, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τις μελέτες της Βρετανικής Τράπεζας Βιολογικών Δεδομένων (UK Biobank) και της Ευρωπαϊκής Προοπτικής Έρευνας για τον Καρκίνο και τη Διατροφή (EPIC). Οι αποτελέσματα αυτής της έρευνας περιλαμβάνουν μια πολύτιμη προσθήκη στην ήδη υπάρχουσα γνώση για την σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου.

    Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη αποτύπωσαν τα αποτελέσματά τους. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των ενηλίκων που συμμετείχαν ήταν 577.343 και δεν είχαν ιστορικό καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά την έναρξη της μελέτης. Μελετώντας τα δεδομένα, διαπιστώθηκε ότι ο ΔΜΣ συσχετίζεται θετικά με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου τόσο σε ενήλικες χωρίς καρδιομεταβολικά νοσήματα, όσο και σε εκείνους με διαβήτη τύπου 2 και με καρδιομεταβολικά νοσήματα. Ανεξαρτήτως του καρδιομεταβολικού προφίλ, τα αυξημένα επίπεδα ΔΜΣ αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία στους Ευρωπαίους ενήλικες. Επιπλέον, η συνδυαστική αλληλεπίδραση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τα καρδιομεταβολικά νοσήματα υποδεικνύει ότι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου καρκίνου σε διάφορες ομάδες πληθυσμού που πάσχουν από διαφορετικά νοσήματα.

    Η παχυσαρκία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο και η συνάφεια της με τον καρκίνο αποτελεί ένα ζήτημα που αξίζει σοβαρής προσοχής και έρευνας. Οι ευρήματα αυτής της μελέτης παρέχουν περαιτέρω απόδειξη για τη σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και την αύξηση του κινδύνου καρκίνου. Επομένως, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην πρόληψη και τη διαχείριση της παχυσαρκίας, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου και να βελτιωθεί η υγεία των ατόμων. Μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να επιδιώξουν περαιτέρω κατανόηση των μηχανισμών που συνδέουν την παχυσαρκία με τον καρκίνο, προκειμένου να αναπτυχθούν αποτελεσματικές προληπτικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα