18 Μαΐου 2024

    Η ευτυχία των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Ποιοι είναι οι πιο αρκετοποιημένοι;

    Μια πρόσφατη έρευνα της Eurostat αποκαλύπτει ότι η Αυστρία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με έναν ετήσιο δείκτη “ποιότητας ζωής” 7,9 επί 10, η Αυστρία παρουσιάζει μια υψηλή βαθμολογία που βασίζεται σε εκτενείς έρευνες που διεξάγονται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της Αυστρίας αναμφίβολα συνέβαλαν στην επίτευξη αυτής της υψηλής βαθμολογίας, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη.

    Παρατηρώντας την κατάταξη των υπολοίπων χωρών, παρατηρούμε ότι η Πολωνία, η Φινλανδία και η Ρουμανία καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με βαθμολογία 7,7. Αντίθετα, η Βουλγαρία βρίσκεται στο κάτω μέρος της λίστας με μόλις 5,6 στον δείκτη ευτυχίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία, οι οποίες δεν ξεχωρίζουν για την οικονομική τους ευημερία, η ευτυχία δεν συνδέεται αποκλειστικά με την πλούσια. Παράγοντες όπως η ηλικία, το εκπαιδευτικό επίπεδο, η οικογενειακή και η οικονομική κατάσταση φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στον βαθμό ευτυχίας.

    Γενικά, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν ένα επίπεδο ικανοποίησης 7,1 στα 10, με την εκπαίδευση, την οικογένεια και την οικονομική σταθερότητα να θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες για την ευτυχία.

    Όσον αφορά την Ελλάδα, η κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή. Η χώρα κατατάσσεται τρίτη από το τέλος της λίστας, με χαμηλή βαθμολογία ευτυχίας. Η Γερμανία ακολουθεί αμέσως μετά την Ελλάδα με μια ενδιαφέρουσα μείωση στην ικανοποίηση από τη ζωή.

    Οι ευρήματα αυτής της έρευνας αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα των διαφόρων παραγόντων που επηρεάζουν την ευτυχία των πολιτών. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη τόσο η οικονομική ευημερία όσο και η κοινωνική, η παιδεία και η οικογενειακή σταθερότητα. Μόνο με τη συνδυασμένη δράση και προσοχή σε αυτούς τους παράγοντες μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα