18 Μαΐου 2024

    Η σημασία του φυλλικού οξέος στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

    ΝέοΠού μπορούμε να βρούμε το φυλλικό οξύ; Μπορεί σημαντικά να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

    Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition αναφέρει ότι η αύξηση της κατανάλωσης φυλλικού οξέος μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου αναλύει δεδομένα από περισσότερους από 70.000 ανθρώπους. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάθε αύξηση στην κατανάλωση φυλλικού οξέος κατά 260 μικρογραμμάρια μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 7%. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί στο 65% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας φυλλικού οξέος (400 μικρογραμμάρια).

    Η προσθήκη φυλλικού οξέος στη διατροφή μας μπορεί να γίνει εύκολα, καθώς αυτή η βιταμίνη Β βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τα φρούτα είναι μερικές από τις πηγές που μπορούμε να επιλέξουμε. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες που είναι έγκυες ή προσπαθούν να μείνουν έγκυες.

    Οι ερευνητές εξηγούν ότι το φυλλικό οξύ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου εξομαλύνοντας τον δρόμο για την εμφάνιση πολυπόδων, που αποτελούν προκαρκινικές βλάβες. Αυτή η έρευνα προσθέτει νέα στοιχεία στο αυξανόμενο όγκο των ενδείξεων που υποδηλώνουν ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει απόλυτα ότι το φυλλικό οξύ είναι η αιτία της μείωσης του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και υποδεικνύουν ότι η αύξηση της κατανάλωσης φυλλικού οξέος μέσω της διατροφής μας μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να μειώσουμε τον κίνδυνο αυτής της σοβαρής νόσου.

    Έτσι, εδώ είναι μερικές συμβουλές για να αυξήσετε την κατανάλωση φυλλικού οξέος στη διατροφή σας:

    1. Προσθέστε στα γεύματά σας πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, λάχανο και μπρόκολο.
    2. Προτιμήστε δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για επεξεργασμένα δημητριακά.
    3. Ενσωματώστε όσπρια, όπως ρεβίθια, φακές και φασόλια, στα γεύματά σας.
    4. Τρώτε περισσότερα φρούτα, ειδικά εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια.

    Εάν είστε έγκυος ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυες, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε να παίρνετε συμπληρώματα φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ μπορεί να αποτελέσει έναν σπουδαίο σύμμαχο στην υγεία μας και μέσω της σωστής διατροφής μπορούμε να το ενσωματώσουμε εύκολα στη ζωή μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα