18 Μαΐου 2024

    Η Τέχνητη Νοημοσύνη και η Ασφαλής Πλοήγηση των Παιδιών στο Διαδίκτυο

    Συμβουλές για την Ασφαλή Χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από Παιδιά

    Η χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης από παιδιά και εφήβους μπορεί να προσφέρει πολλές ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα φέρνει και προκλήσεις και κινδύνους. Αυτό αναδεικνύει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, επισημαίνοντας την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στις 6 Φεβρουαρίου 2024. Μετά τα ανησυχητικά περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπου ανήλικοι κατάχρησαν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για παραποίηση και διάδοση προσωπικών φωτογραφιών ανήλικων κοριτσιών στο διαδίκτυο, είναι αναγκαίο να ενημερώσουμε τα παιδιά μας για τους κινδύνους και να τους παρέχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για μια ασφαλή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

    Συνιστάται οι ενήλικες να συζητήσουν με τα παιδιά τα οφέλη και τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και τους κανόνες ασφαλούς συμπεριφοράς στο διαδίκτυο. Βασικές οδηγίες περιλαμβάνουν τη μη κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών και την ανάγκη να λαμβάνεται άδεια πριν από τη δημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου που αφορά άλλους. Επίσης, είναι σημαντικό να δοκιμάσουν μαζί με τα παιδιά διάφορα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και να συζητήσουν τον κίνδυνο παραπλανητικού ή μεροληπτικού περιεχομένου που μπορεί να προσφέρουν ορισμένες εφαρμογές.

    Επίσης, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι η αντιγραφή προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί λογοκλοπή, ένα είδος απάτης. Αντί για αυτό, πρέπει να τους κατευθύνουμε προς εκπαιδευτικά εργαλεία που θα ενισχύουν και θα διευρύνουν τις γνώσεις τους πέρα από το σχολείο. Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου προσφέρει εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές από Α’ Δημοτικού και άνω, γονείς και εκπαιδευτικούς, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Μπορείτε να βρείτε το υλικό στον επίσημο ιστότοπο του κέντρου.

    Επιπλέον, είναι σημαντικό τα παιδιά, οι έφηβοι και οι γονείς να γνωρίζουν σε ποιους να απευθυνθούν σε περίπτωση που πέσουν θύματα μη συναινετικού διαμοιρασμού προσωπικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Μερικές από αυτές τις πηγές περιλαμβάνουν τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (11188), την Ανοιχτή Γραμμή καταγγελιών Safeline.gr για παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, το διαδικτυακό εργαλείο StopNCII.org για την αποτροπή ανάρτησης προσωπικών εικόνων/βίντεο, καθώς και τη συμβουλευτική γραμμή βοήθειας Help-line που παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με την υπερβολική χρήση του διαδικτύου.

    Είναι βασικό να δίνουμε έμφαση στην ασφαλή πλοήγηση των παιδιών μας στο διαδίκτυο και να τους εφοδιάζουμε με τις κατάλληλες γνώσεις για να αποφεύγουν τους κινδύνους που ενδέχεται να συναντήσουν. Με τη σωστή εκπαίδευση και τη συνεχή επικοινωνία, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για μια ασφαλή και υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και όλων των τεχνολογικών εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα