18 Μαΐου 2024

    Η Υγεία της Εγκυμονούσας: Νέες Συνήθειες που Πρέπει να Υιοθετήσετε

    Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που είναι απαραίτητο να υιοθετήσετε προκειμένου να απολαύσετε την εμπειρία στο έπακρο. Μικρές τροποποιήσεις σε θέματα διατροφής και σωματικής άσκησης μπορούν να συμβάλουν στην υγεία σας και του μωρού σας. Ποιες είναι αυτές οι συνήθειες που θα σας βοηθήσουν;

    Το να τραφείτε σωστά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικό, καθώς οι ενεργειακές ανάγκες του σώματός σας αυξάνονται. Υπάρχουν ορισμένες οδηγίες που ισχύουν για την πλειοψηφία των γυναικών:

    1. Καταναλώστε τουλάχιστον πέντε γεύματα την ημέρα: Προτιμήστε να τρώτε μικρές μερίδες φαγητού καθόλη τη διάρκεια της ημέρας αντί να καταναλώνετε μεγάλα γεύματα και να περνάτε ώρες νηστική.

    2. Προτιμήστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά: Αυξήστε την πρόσληψη τους και αποφύγετε τα προμαγειρεμένα και κατεψυγμένα προϊόντα.

    3. Συμπεριλάβετε γαλακτοκομικά προϊόντα και όσπρια στη διατροφή σας: Επιλέξτε προϊόντα που παράγονται με παστεριωμένο γάλα.

    4. Αποφύγετε τα αναψυκτικά: Προτιμήστε να καταναλώνετε νερό και φυσικούς χυμούς.

    5. Περιορίστε την κατανάλωση διεγερτικών ποτών: Μην καταναλώνετε πάνω από 2 φλιτζάνια καφέ ή τσάι ημερησίως.

    6. Μαγειρέψτε σωστά τα τρόφιμα: Ειδικά το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι πρέπει να μαγειρεύονται καλά προτού τα καταναλώσετε.

    7. Πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά: Αφού τα πλύνετε, μπορείτε να τα φάτε με ασφάλεια.

    8. Αποφύγετε τα λουκάνικα, τα αλλαντικά και τα μαλακά τυριά: Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

    Εκτός από τη διατροφή, η σωματική άσκηση είναι εξίσου σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί να μην υπάρχουν αντενδείξεις από τον γυναικολόγο. Συνιστάται να συνεχίσετε με ένα επίπεδο σωματικής δραστηριότητας παρόμοιο με αυτό που κάνατε προηγουμένως, αν και με μειωμένη ένταση. Ορισμένες κατάλληλες μορφές άσκησης για την εγκυμοσύνη περιλαμβάνουν:

    1. Περπάτημα: Προσπαθήστε να περπατάτε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.

    2. Γιόγκα ή πιλάτες για εγκύους: Με αυτές τις μορφές γυμναστικής, θα παραμείνετε σε φόρμα ενώ ασκείτε τους μυς και την ελαστικότητά σας.

    3. Κολύμπι: Το κολύμπι βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού.

    Ο έλεγχος του ύπνου είναι επίσης σημαντικός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι αλλαγές ορμονών μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο, καθιστώντας τον δυσκολότερο ή πιο ανεπαρκή. Για να ξεκουραστείτε επαρκώς, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές:

    1. Δημιουργήστε μια ρουτίνα ύπνου: Πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα.

    2. Αποφύγετε τα φώτα και τις ηλεκτρονικές συσκευές στην κρεβατοκάμαρα.

    3. Καταναλώστε το τελευταίο γεύμα σας μία ή δύο ώρες πριν τον ύπνο.

    4. Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι θηλασμού για πιο άνετη στάση ύπνου.

    5. Αν πρήζονται τα πόδια σας, χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι για να τα στηρίξετε.

    Επιπλέον, την οδοντική σας υγεία πρέπει να την φροντίζετε περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των ορμονικών αλλαγών. Πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για έλεγχο. Ακολουθήστε τις οδηγίες υγιεινής, πλύνετε τα δόντια σας σωστά και αποφύγετε τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

    Η εγκυμοσύνη είναι μια φοβερή περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας και είναι σημαντικό να φροντίσετε για την υγεία και το ευζήν σας. Με αυτές τις νέες συνήθειες και συμβουλές, μπορείτε να διασφαλίσετε την ευεξία σας και του μωρού που έρχεται.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα