18 Μαΐου 2024

    Μία Κούκλα γεμάτη Ιστορία: Από τη Μπαρμπι στη Φούλα

    Η κούκλα Barbie είναι γνωστή ανά τον κόσμο, με πωλήσεις που έχουν ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο τεμάχια από το 1959, που πρωτοκυκλοφόρησε από την αμερικανική εταιρεία Mattel. Η ιστορία της Barbie ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του ’50 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν η αμερικανίδα επιχειρηματίας Ruth Handler παρατήρησε ότι η κόρη της έπαιζε με χάρτινες κούκλες και απολάμβανε να τις παίρνει ως ενήλικες γυναίκες, κάτι που δεν υπήρχε την εποχή εκείνη. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία μιας κούκλας που θα αναπαρίσταται ως ενήλικη γυναίκα και θα κάλυπτε ένα κενό στην αγορά. Η ιδέα αρέσει στον σύζυγό της, Elliot, συνιδρυτή της εταιρείας Mattel.

    Το 1956, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στην Ευρώπη, η Ruth Handler ανακαλύπτει στη Γερμανία μία ενήλικη κούκλα με το όνομα Bild Lilli και καταλαβαίνει ότι είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν για την δική της δημιουργία. Αγόρασε τρία κομμάτια, ένα για την κόρη της και τα άλλα δύο πήγαν κατευθείαν στο δημιουργικό τμήμα της Mattel. Η γερμανίδα Lilli βασιζόταν σε έναν δημοφιλή χαρακτήρα κόμικς και είχε γίνει αρχικά κούκλα για ενήλικες, αλλά γνώρισε μεγάλη επιτυχία μεταξύ των νεαρών κοριτσιών. Η Ruth Handler επανασχεδίασε την κούκλα και, με τη βοήθεια του μηχανικού Jack Ryan, η νέα κούκλα με το όνομα Barbie έκανε την παρθενική της εμφάνιση στη Διεθνή Έκθεση Παιγνιδιών της Νέας Υόρκης στις 9 Μαρτίου 1959.

    Το κοινό υποδέχτηκε θερμά την Barbie και μόνο τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας πωλήθηκαν περίπου 350.000 κούκλες. Η αυθεντική Barbie φορούσε ένα ριγωτό ολόσωμο μαγιό και ήταν διαθέσιμη σε δύο εκδοχές, με μαύρα ή ξανθά μαλλιά. Η ενήλικη εμφάνιση και το πλούσιο στήθος της προκάλεσαν μερικές αντιδράσεις από γονείς και θέλησε η Mattel να αλλάξει την εικόνα της κούκλας αρκετές φορές μετά την αρχική κυκλοφορία. Αργότερα, η Barbie κατηγορήθηκε ότι επέδρασε αρνητικά στις νέες γενιές, ωθώντας τα κορίτσια σε δίαιτες και ανορεξία.

    Το 1964, η Mattel αγόρασε τα δικαιώματα της γερμανίδας Lilli και σταμάτησε την κατασκευή της κούκλας, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για την Barbie. Γύρω από την Barbie δημιουργήθηκε μια ολόκληρη βιομηχανία, που απέφερε πολλά χρήματα στη Mattel: ρούχα και αξεσουάρ για την κούκλα, κούκλες φίλους και φίλες της Barbie, βιβλία, ταινίες και βιντεοπαιχνίδια με ηρωίδα την Barbie. Από τη δεκαετία του ’70, η Barbie άρχισε να κατακτά τον κόσμο και να διεθνοποιείται. Η Mattel παρουσίασε διάφορες εκδοχές της Barbie, όπως η μαύρη, η ισπανόφωνη, η ανατολίτικη και πολλές άλλες. Παρόλα αυτά, ο ανεξάρτητος χαρακτήρας της Barbie προκάλεσε αντιδράσεις σε ορισμένες συντηρητικές ισλαμικές κοινωνίες. Το 2003, η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε την κυκλοφορία της κούκλας, κατακρίνοντας την εικόνα της ως “προσβλητική” για το Ισλάμ. Παρόλα αυτά, η Barbie εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε αυτές τις χώρες με το όνομα Φούλα, ντυμένη με κοστούμια που συμβαδίζουν με τις ισλαμικές προδιαγραφές.

    Η Barbie έχει επίσης γίνει γνωστή χάρη σε διάφορους αντίδραση από τον πολιτισμό και τη μουσική. Το 1997, το σκανδιναβικό συγκρότημα Aqua κυκλοφόρησε το τραγούδι-παρωδία “Barbie Girl”, με προκλητικούς στίχους. Η Mattel μήνυσε το συγκρότημα για δυσφήμιση, αλλά έχασε τη δίκη, καθώς το δικαστήριο θεώρησε ότι η σάτιρα προστατεύεται από το αμερικανικό Σύνταγμα. Επίσης, η λέξη “Barbie” έχει αποκτήσει υποτιμητική έννοια στην αμερικανική αργκό, περιγράφοντας μία “ρηχή” γυναίκα.

    Η Mattel εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 100.000 συλλέκτες της Barbie μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 90% αυτών είναι γυναίκες κοντά στα 40, και το 45% από αυτές ξοδεύει τουλάχιστον 1.000 δολάρια κάθε χρόνο για να εμπλουτίσει τη συλλογή τους. Η αρχική Barbie του 1959 κόστιζε 3 δολάρια, αλλά σε μία δημοπρασία το 2006, μία συλλεκτική Barbie του 1965 πουλήθηκε για 17.000 δολάρια.

    Η πλήρης ονομασία της Barbie, σύμφωνα με τους βιογράφους και τα βιβλία που κυκλοφορούν με τη θεματολογία της, είναι Barbara Millicent Roberts. Οι γονείς της είναι George και Margaret Roberts και κατάγεται από την πόλη Willows στο Wisconsin. Είναι απόφοιτος λυκείου και έχει μια χαλαρή σχέση με τον Ken Carson, που εμφανίστηκε ως κούκλα το 1961 και το όνομα του δανείζεται από τον γιο της οικογένειας Handler. Η Barbie έχει μια πλούσια ζωή, με περίπου 40 ζώα στο σπίτι της και αρκετά ακριβά αυτοκίνητα. Μπορεί να οδηγεί όχημα, αεροπλάνο και ακόμα και διαστημόπλοιο. Όταν απαιτείται, μπορεί να εκτελεί ακόμα και καθήκοντα αεροσυνοδού. Ο στόχος της Mattel είναι να δείξει ότι οι γυναίκες μπορούν να πετύχουν σε κάθε τομέα της ζωής τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα