5 Μαΐου 2024

    Κινηματογραφός: Η Τέχνη που θεραπεύει την Ψυχική Υγεία”

    Η αγάπη μας για τις ταινίες διαρκεί εδώ και αιώνες. Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις και με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι παραστάσεις μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη, δημιουργώντας τον κινηματογράφο, και στη συνέχεια μπήκαν στα σπίτια μας μέσω της τηλεόρασης. Έτσι, η παρακολούθηση ταινιών έχει γίνει μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια για πολλούς από εμάς. Ενώ ορισμένοι προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής παρακολούθησης τηλεόρασης, η επιστήμη έχει ανακαλύψει ότι η αγαπημένη μας δραστηριότητα μπορεί να έχει ουσιαστικά οφέλη για την ψυχική μας υγεία.

    Οι ταινίες μας επιτρέπουν να επεξεργαστούμε δύσκολα συναισθήματα από μια ασφαλή θέση. Μία θλιβερή ιστορία μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να εκφράσουμε τη λύπη μας, μια κωμωδία μας ανεβάζει τη διάθεση και μια ταινία τρόμου μπορεί να μας βοηθήσει να αναμετρηθούμε με το φόβο χωρίς να είμαστε σε πραγματικό κίνδυνο. Η δρ. Jenny Hamilton, Λέκτορας Συμβουλευτικής και Ψυχολογίας και Υπεύθυνη Προγράμματος στο University of Lincoln, εξηγεί σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο The Conversation ότι οι ταινίες μπορούν να έχουν θεραπευτική δράση. Συναισθανόμαστε άνετα να μιλήσουμε για χαρακτήρες και υποθέσεις ταινιών και μέσω των κινηματογραφικών ιστοριών μπορούμε να αναλύσουμε προκλήσεις της ζωής μας και να βρούμε λύσεις.

    Μελέτες έχουν δείξει ότι η “κινηματογραφική θεραπεία” μπορεί να μειώσει τις συγκρούσεις μεταξύ γονέων και εφήβων, να αυξήσει την ενσυναίσθηση και τον διάλογο και να βελτιώσει τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες. Επιπλέον, η παρακολούθηση ταινιών φαίνεται να μειώνει σημαντικά το άγχος. Η έρευνα υποστηρίζει ότι οι ταινίες είναι ιδιαίτερα θετικές για τα αυτιστικά άτομα και τους ψυχιατρικούς ασθενείς, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τα προτερήματά τους και να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Επιπλέον, οι νέοι με σχιζοφρένεια μπορούν να βρουν δύναμη απέναντι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μέσω των ταινιών με υπερήρωες.

    Από την πλευρά της ψυχολόγου, η δρ. Hamilton προτείνει σε όλους μας έναν τρόπο να αξιοποιήσουμε πλήρως την εμπειρία της παρακολούθησης ταινιών. Πριν αποφασίσετε να δείτε μια ταινία, εξετάστε τη διάθεσή σας και σκεφτείτε το αποτέλεσμα που θα μπορούσε να έχει η παρακολούθησή της. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, παρατηρήστε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις σωματικές σας αντιδράσεις. Μετά την παρακολούθηση, εκφράστε τα συναισθήματα που σας προκάλεσε η ταινία. Σκεφτείτε γιατί η ταινία είχε σημασία για εσάς και ποιος χαρακτήρας σας ταυτίστηκε. Μελετήστε πώς η ιστορία της ταινίας αντανακλά τις δικές σας προκλήσεις και επιτεύγματα. Τέλος, σκεφτείτε πώς η ταινία μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε νέες δυνατότητες και στρατηγικές ανάπτυξης.

    Έτσι, την επόμενη φορά που θα παρακολουθήσετε μια ταινία, σκεφτείτε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή την εμπειρία για την βελτίωση της ψυχικής σας υγείας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθανθεί και να εκφραστεί, και ίσως η απλή αυτή δραστηριότητα να σας βοηθήσει να μάθετε κάτι νέο για τον εαυτό σας και να σας προσφέρει αυτό που αναζητάτε: την κάθαρση.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα