17 Μαΐου 2024

    Νέα επιδημία ιλαράς: Ποιες χώρες είναι επιρρεπείς – Συστήνεται ο πλήρης εμβολιασμός

    Μια επιδημία ιλαράς φαίνεται να έχει ξεσπάσει, με αυξημένα κρούσματα της νόσου να καταγράφονται σε διάφορες χώρες. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά τον πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις για την πρόληψη της ιλαράς. Η επιδημία είναι εμφανής τόσο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εκτός αυτής.

    Στο πλαίσιο των επιδημιολογικών δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, αναφέρονται 2.361 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023. Πρωτοπορεί η Ρουμανία με 1.755 κρούσματα, ακολουθούμενη από την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Σουηδία. Και άλλες χώρες έχουν καταγράψει λιγότερα από 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από τις 5η έως τις 6η Φεβρουαρίου 2024, αναφέρθηκαν 1.861 νέα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ρουμανία να έχει τα περισσότερα (1.737). Οι υπόλοιπες καταγραφές αναφέρονται στην Αυστρία, την Εσθονία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

    Εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν καταγραφεί κρούσματα και σε άλλες χώρες. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2023, η Ελβετία ανέφερε δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Επιπλέον, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν έξι κρούσματα σε ένα διεθνές εκπαιδευτικό ίδρυμα. Από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, η Μ. Βρετανία αναφέρει 368 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Επίσης, στις χώρες εκτός ΕΕ, τονίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν 40.299 κρούσματα ιλαράς, με το Καζακστάν, τη Ρωσία, το Κιργιστάν, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν και την Αρμενία να έχουν τα περισσότερα κρούσματα.

    Προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στον ελληνικό πληθυσμό, το υπουργείο Υγείας και το ΕΟΔΥ προτείνουν στους ταξιδιώτες, τα παιδιά και τους ενήλικες, που ταξιδεύουν σε χώρες με επιδημία, να έχουν πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις του εμβολίου MMR (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας) πριν το ταξίδι. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που γεννήθηκαν μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό της νόσου πρέπει να εμβολιαστούν με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Είναι σημαντικό οι ταξιδιώτες, τα παιδιά και οι ενήλικες στο εξωτερικό να επικαιροποιούν τον βασικό εμβολιασμό τους για όλα τα απαιτούμενα εμβόλια σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού.

    Οι απανταχού ταξιδιώτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την ιλαρά, ειδικά αν προορίζονται για τη Ρουμανία, όπου παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων. Ο εμβολιασμός αποτελεί τον καλύτερο τρόπο πρόληψης της νόσου, γι’ αυτό συστήνεται η επαλήθευση του εμβολιασμού πριν το ταξίδι. Η ιλαρά είναι μια σοβαρή νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και σε θάνατο.

    Προληπτικά μέτρα και ο πλήρης εμβολιασμός είναι απαραίτητα για την προστασία του εαυτού και των άλλων από την ιλαρά. Πριν το ταξίδι, επιτρέψτε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να επιβεβαιώσετε τον εμβολιασμό σας και να λάβετε όλα τα απαραίτητα εμβόλια για να αποφύγετε τον κίνδυνο της νόσου και να απολαύσετε μια ασφαλή και υγιή ταξιδιωτική εμπειρία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα