2 Μαΐου 2024

    Αστροναύτες της NASA: Η νέα γενιά ταξιδεύει στον Άρη και εξερευνά το Διάστημα”

    Οι αστροναύτες της NASA έχουν μια μακρά ιστορία ταξιδιών στο Διάστημα, καθώς από το 2000 ζουν και εργάζονται εκεί. Πλέον, το πρόγραμμα Artemis της ίδιας τους της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει την πρώτη προσελήνωση μιας γυναίκας. Το διαστημόπλοιο Orion, στην κορυφή του πυραύλου Space Launch System (SLS), είναι έτοιμο να μεταφέρει τους ανθρώπους ακόμη πιο μακριά στο διάστημα, όχι μόνο στο Φεγγάρι, αλλά και στον πλανήτη Άρη. Και αυτή τη φορά, η NASA αναζητά νέους αστροναύτες για αυτές τις αποστολές, δέχοντας αιτήσεις από όλο τον κόσμο.

    Ποια είναι ακριβώς τα προσόντα που χρειάζονται οι απόφοιτοι για να γίνουν αστροναύτες της NASA; Οι απαιτήσεις αλλάζουν ανάλογα με τους στόχους και τις αποστολές της διαστημικής υπηρεσίας. Σήμερα, για να θεωρηθούν επαρκείς οι υποψήφιοι για μια θέση στον αστροναύτηκο σώμα, πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: Πρέπει να είναι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Απαιτείται να έχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών σε έναν τομέα STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά), όπως μηχανική, βιολογικές επιστήμες, φυσικές επιστήμες, επιστήμη των υπολογιστών, ή μαθηματικά, από διαπιστευμένο πανεπιστήμιο. Επίσης, πρέπει να έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας μετά την ολοκλήρωση του πτυχίου (ή 1.000 ώρες πτήσης, εάν είναι πιλότος, με τουλάχιστον 850 από αυτές ως πιλότος σε τζετ αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων). Για τους ιατρούς, ο χρόνος ειδίκευσης μπορεί να ληφθεί υπόψη ως επαγγελματική εμπειρία, με προθεσμία ως τον Ιούνιο του 2025. Τέλος, πρέπει να είναι σε θέση να περάσουν με επιτυχία την ιατρική εξέταση αστροναύτη της NASA, προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιήσουν πτήσεις μακράς διάρκειας.

    Για την επιλογή των υποψηφίων, το Συμβούλιο Επιλογής Αστροναυτών της NASA αξιολογεί προσεκτικά τις αιτήσεις και τα προσόντα τους. Έπειτα, προσκαλεί μια μικρή ομάδα από τους υποψηφίους με τα υψηλότερα προσόντα για συνεντεύξεις στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA, στο Χιούστον του Τέξας. Από αυτούς που κληθούν για συνέντευξη, περίπου οι μισοί καλούνται ξανά για μία δεύτερη φάση συνεντεύξεων. Από αυτή την ομάδα, τελικά επιλέγονται οι νέοι αστροναύτες της NASA. Αργότερα, αυτοί οι επιλεγμένοι υποψήφιοι θα προετοιμαστούν για τις αποστολές τους, περνώντας δύο χρόνια εκπαίδευσης στο Κέντρο Johnson, όπου θα μάθουν τις βασικές δεξιότητες των αστροναυτών, όπως ο διαστημικός περίπατος, ο χειρισμός του διαστημικού σταθμού, η πτήση με αεροσκάφος T-38 και ο έλεγχος ρομποτικού βραχίονα.

    Η νέα γενιά αστροναυτών της NASA, που συμμετέχει στο πρόγραμμα Artemis, θα έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει και να διεξαγάγει πειράματα σε μέρη που ποτέ προηγουμένως δεν έχουν πάει άνθρωποι, όπως το Νότιο Πόλο της Σελήνης. Αυτή η αποστολή δείχνει πόσο μακριά έχει φτάσει η ανθρώπινη τεχνολογία και διάνοια και ανοίγει νέους ορίζοντες στην εξερεύνηση του Διαστήματος. Είναι η αρχή μιας νέας εποχής για την ανθρωπότητα, καθώς πηγαίνει ακόμη πιο μακριά, κοντά στον Άρη και ακόμη πιο μακριά από αυτόν.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα