18 Μαΐου 2024

    Νέες Μονάδες Εγκεφαλικών Επεισοδίων για την αντιμετώπιση της υψηλής θνητότητας και αναπηρίας στην Ελλάδα

    Η πρώτη Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων της χώρας είναι έτοιμη να λειτουργήσει μόλις σε λίγες ημέρες από την έγκριση ενός νέου νόμου για τη δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων σε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη αυτή μονάδα θα ανοίξει στο νοσοκομείο “Αττικόν” τη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου. Με τις διαδικασίες να επιταχύνονται από τη διοίκηση του νοσοκομείου, την 2η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας, έχουν τοποθετηθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός και προσληφθεί προσωπικό, και έχει ετοιμαστεί ο πρώτος χώρος για την Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας σε ένα δωμάτιο της ΜΕΘ που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό. Η μονάδα θα διαθέτει έξι κλίνες και θα παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα για την αντιμετώπιση και την μετέπειτα περίθαλψη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Είναι προφανές ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και αναπηρίας μετά από εγκεφαλικό στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία, ετησίως καταγράφονται περίπου 11.300 θανατηφόρα εγκεφαλικά και 14.000 εγκεφαλικά με υπολειμματική αναπηρία. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 14.000 άτομα ζουν το υπόλοιπο της ζωής τους με συνέπειες της αναπηρίας, η οποία επηρεάζει την κινητικότητα, την επικοινωνία και τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Το κόστος νοσηλείας σε αυτούς τους ασθενείς ανέρχεται στα 206.625.000 ευρώ ετησίως και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς ο πληθυσμός γηράσκει. Ωστόσο, οι νέες μονάδες πιστεύεται ότι μπορούν να μειώσουν το ποσοστό θνητότητας κατά 5% και το ποσοστό αναπηρίας κατά 17%. Ταυτόχρονα, αναμένεται μείωση κατά 20% του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κέντρα αποκατάστασης.

    Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η πρώτη μονάδα εγκεφαλικών στο “Αττικόν”, έχουν προσληφθεί δέκα νοσηλεύτριες με ειδική εκπαίδευση μετά από ανακατανομή των θέσεων στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Επίσης, έχουν εκπαιδευτεί οι φυσιοθεραπευτές του νοσοκομείου, καθώς η φυσικοθεραπεία αποτελεί σημαντικό μέρος της αποκατάστασης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, η μονάδα έχει εξοπλιστεί με νευρο-υπερηχογράφο και συσκευές διαλείπουσας συμπίεσης κάτω άκρων. Οι ασθενείς θα παρακολουθούνται με προηγμένα συστήματα παρακολούθησης και τηλεμετρίας.

    Μέχρι σήμερα, οι ασθενείς με εγκεφαλικά νοσηλεύονταν σε νευρολογικές ή παθολογικές κλινικές, μαζί με άλλα περιστατικά. Ωστόσο, η λειτουργία αυτής της νέας μονάδας επιτρέπει στους ασθενείς να έχουν εξειδικευμένη φροντίδα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Ο διοικητής του νοσοκομείου “Αττικόν”, κ. Σπύρος Αποστολόπουλος, τονίζει ότι αυτή η πρωτοβουλία εμπλουτίζει τις ήδη προηγμένες υπηρεσίες που παρέχει το νοσοκομείο, ενώ προβλέπεται ότι η πρώτη εξειδικευμένη μονάδα για τα εγκεφαλικά θα έχει θετική επίδραση στην κοινότητα. Επίσης, σχεδιάζεται η επέκταση αντίστοιχων μονάδων σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, με πρώτη το νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” στη Θεσσαλονίκη.

    Η δημιουργία αυτών των νέων μονάδων εγκεφαλικών επεισοδίων ανοίγει νέες προοπτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υψηλής θνητότητας και αναπηρίας στην Ελλάδα. Με αυξημένη φροντίδα και εξειδικευμένο προσωπικό, είναι πιθανό να μειωθούν σημαντικά οι ανεπιθύμητες συνέπειες μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα