18 Μαΐου 2024

    Παιγνίδι, μάτια και μάθηση: Ένα ταξίδι μέσα από τα μάτια του μωρού σας

    Όταν βλέπετε το μωρό σας να παίρνει ένα παιχνίδι και να το περιεργάζεται, να το βάζει στο στόμα του και να εξερευνά τα χρώματα και τα σχήματα του, δεν κάνει τίποτα λιγότερο από επιστημονική έρευνα. Το μωρό σας ήδη γνωρίζει πώς να εξερευνά και μαθαίνει από τον κόσμο γύρω του. Εσείς, ως γονείς, έχετε τον ρόλο του βοηθού σε αυτή την ανακάλυψη. Ένα βρέφος πάντα μαθαίνει και όσο λιγότερο παρεμβαίνουμε στη διαδικασία της μάθησης, τόσο περισσότερο μπορείτε να παρατηρήσετε πόσο ανεπτυγμένο είναι το μωρό σας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    Τόλμησε να δεις από τη σκοπιά του μωρού σου

    Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι να αντιληφθείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του μωρού σας. Για να το πετύχετε αυτό, δεν χρειάζεται παρά να είστε παρόντες και να συμμετέχετε, χωρίς να αναλαμβάνετε τον έλεγχο. Αφήστε στην άκρη το τηλέφωνο και τις άλλες ανησυχίες σας για τρία λεπτά και προαιρετικά βάλτε χαλαρωτική μουσική. Ξαπλώστε δίπλα στο μωρό σας, με το κεφάλι σας κοντά στο δικό του, και δώστε του ένα παιχνίδι να κρατήσει ή κρατήστε το εσείς χωρίς να το χειρίζεστε.

    Αφήστε το μωρό να είναι οδηγός

    Η στιγμή έφτασε να παρατηρήσετε το μωρό σας και να δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του. Προσέξτε τι κοιτάζει, ποιο μέρος του παιχνιδιού εξερευνά, αν γυρίζει το παιχνίδι και βάζει ένα συγκεκριμένο μέρος στο στόμα του, εάν εξετάζει τα χρώματα και τα σχήματα. Προσέξτε πού απευθύνονται τα μάτια του, αν προς τα μακριά ή προς τα πλάγια.

    Ένας κόσμος που μαθαίνει

    Αυτή η απλή δραστηριότητα διαρκεί μόνο τρία λεπτά, αλλά αποτελεί έναν ισχυρό τρόπο σύνδεσης. Ενισχύει τον δεσμό σας καθώς περνάτε ποιοτικό χρόνο με το μωρό σας και ταυτόχρονα σας παρέχει ένα διάλειμμα από όλες τις πιέσεις που μπορεί να συνοδεύουν το να είστε γονείς. Ειδικά για τους νέους γονείς, ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος για να μάθετε το μωρό σας και όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αλληλεπιδράσει μαζί σας. Αυτοί οι τρόποι αλληλεπίδρασης μπορούν να περιλαμβάνουν την αφή, την οπτική επαφή, την μίμηση των εκφράσεων του προσώπου και την αντίδραση στην ανθρώπινη φωνή.

    Αφεθείτε στη μαγεία της μάθησης

    Αυτά τα απλά λεπτά αφιερωμένα στη μάθηση μπορούν να σας προσφέρουν ένα μαγικό ταξίδι μέσα από τα μάτια του μωρού σας. Δώστε το χρόνο σας και αφεθείτε στη σύνδεση που δημιουργείται ανάμεσα σας. Θα εκπλαγείτε από το πόσο πολύ μπορείτε να μάθετε από ένα μικρό παιδί και πώς μπορείτε να βοηθήσετε στην ανάπτυξή του με απλές δραστηριότητες. Αυτό το μοναδικό ταξίδι μπορεί να σας δώσει πολλές ανεκτίμητες στιγμές και να εμπλουτίσει τη σχέση σας με το μωρό σας σε κάθε επίπεδο.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα