17 Μαΐου 2024

    Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο άδικος εξαναγκασμός των ασθενών στη νότια Λωρίδα της Γάζας

    Οργανισμοί υγείας ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει η μεταφορά χιλιάδων ασθενών και τραυματιών από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η απόφαση του ισραηλινού στρατού να μετακινήσει τους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων αρρώστων και τραυματιών, προς το νότο της περιοχής χαρακτηρίζεται ως “ισοδύναμη με ποινή θανάτου”, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

    Ο ΠΟΥ έχει καταδικάσει τις ισραηλινές διαταγές να εκκενωθούν τα νοσοκομεία στην βόρεια Γάζα, όπου νοσηλεύονται πάνω από 2.000 ασθενείς. Με βάση τη σημερινή κατάσταση των υγειονομικών δομών στο νότιο τμήμα της περιοχής, η απομάκρυνση αυτών των ασθενών θα είχε οδυνηρές συνέπειες και θα ήταν σαν να τους επιβάλλεται θανατική ποινή.

    Μέχρι στιγμής, πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, κυρίως άμαχοι, ενώ τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό ομηρία. Από την άλλη πλευρά, πάνω από 2.500 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ άλλοι χιλιάδες έχουν τραυματιστεί.

    Οι εκτοπισμένοι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσβάσταχτες επιλογές. Να εγκαταλείψουν τους ασθενείς και να τους εκθέσουν σε θανατηφόρο κίνδυνο ή να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή παραμένοντας δίπλα τους. Ωστόσο, η πλειονότητα του υγειονομικού προσωπικού έχει επιλέξει να παραμείνει και να παράσχει την φροντίδα που χρειάζονται οι ασθενείς, τηρώντας τον όρκο του Ιπποκράτη.

    Ο εξαναγκασμός αυτός αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της ανθρωπιστικής καταστροφής που βιώνει η περιοχή της Γάζας. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να επιδείξει αλληλεγγύη και να ασκήσει πίεση στις εμπλεκόμενες πλευρές για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης για την περιοχή.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα