2 Μαΐου 2024

    “Η αγκαλιά μιας γάτας: Το ιδανικό αντιστρεςικό για ανθρώπους με υψηλή συναισθηματικότητα”

    Η αγκαλιά μιας γάτας αποδεικνύεται ότι είναι ευεργετική για την ψυχική υγεία ατόμων με ανεπτυγμένη συναισθηματικότητα, μια ιδιότητα που ταυτίζεται με τον νευρωτισμό, αλλά χωρίς το αρνητικό φορτίο που φέρει αυτός. Η συναισθηματική αντίδραση και η ικανότητα να αντιδρά σε αυτές, είναι ένα σταθερό χαρακτηριστικό που δεν αλλάζει, όπως το περιγράφει η Patricia Pendry, καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσίευσε το σχετικόστο Anthrozoös.

    Για να διαπιστωθεί η επίδραση που έχουν οι γάτες στην αντιμετώπιση του άγχους σε φοιτητές, οι ερευνητές εξέτασαν ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα που αναπτύσσονται από πανεπιστήμια. Ωστόσο, η χρήση των γατών περιορίζεται περισσότερο από το 85% της χρήσης των σκύλων. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως σχολιάζει η επικεφαλής ερευνήτρια Joni Delanoeije από το Πανεπιστήμιο του Λέβεν στο Βέλγιο, οι περισσότεροι φοιτητές δεν ενδιαφέρονται για αλληλεπίδραση με γάτες. Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ του τύπου προσωπικότητας και της προθυμίας αλληλεπίδρασης με γάτες, ανεξάρτητα από παράγοντες όπως η προθυμία για συμμετοχή σε πρόγραμμα επισκέψεων με σκύλους και το φύλο του κηδεμόνα. Η συνυπολογισμένη έρευνα έλαβε επίσης υπόψη αρνητικούς παράγοντες, όπως αλλεργίες ή φοβία για γάτες.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μεγάλη διαθεσιμότητα σκύλων για ψυχοθεραπευτικά προγράμματα, καθώς και η αντίληψη ότι οι γάτες δεν είναι κατάλληλες για τέτοιες προσπάθειες, αποτελούν τους λόγους για την απουσία των γατών από τις θεραπευτικές δράσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Δρ Pendry, πολλοί ανθρώποι έχουν ήδη συμμετάσχει σε προηγούμενες μελέτες, ανυπομονώντας να περάσουν χρόνο με τις γάτες του προγράμματος. Αυτή η επιθυμία για τη συνύπαρξη με γάτες ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην πραγματοποίηση της πρόσφατης έρευνας. Μια επιλογή ανάμεσα σε γάτα και σκύλο, ή ακόμα και και τα δύο, μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των εθελοντών για θεραπευτικές συνεδρίες με ζώα, που αποδεικνύονται αποτελεσματικές στη μείωση του στρες και τη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης. “Η μελέτη μας δείχνει ότι μπορούμε να προλάβουμε ένα ευρύτερο κοινό προσφέροντας προγράμματα που περιλαμβάνουν τόσο σκύλους όσο και γάτες. Άτομα με υψηλότερη συναισθηματικότητα μπορεί να επιθυμούν να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους προγράμματα. Η προσθήκη περισσότερων γατών μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου και να αυξήσει τον αριθμό των συμμετεχόντων”, συμπλήρωσε η καθηγήτρια.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα