17 Μαΐου 2024

    ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ: Οι γιατροί του ΕΣΥ σε θέση να ανοίγουν ιδιωτικά ιατρεία

    Οταν Μάιος φτάσει, οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν ιδιωτικά ιατρεία ή να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα υγείας ταυτόχρονα με τον χρόνο που αφιερώνουν στα δημόσια νοσοκομεία. Ο νόμος Γκάγκας, που επί τόσα χρόνια ήταν ανυπόστατος, ωστόσο, πλέον θα τεθεί σε ισχύ και θα δώσει τη δυνατότητα στους γιατρούς να αυξήσουν τα εισοδήματά τους. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις και αμφιβολίες, αλλά ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προσδοκά ότι θα επιφέρει θετικές αλλαγές στο σύστημα υγείας της χώρας.

    Η νέα ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας “Δράσεις δημόσιας Υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας”, το οποίο θα υποβληθεί στη Βουλή τον Απρίλιο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι γιατροί του ΕΣΥ θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε ιδιωτικά ιατρεία, να λειτουργούν ως σύμβουλοι ή εμπειρογνώμονες, να οργανώνουν διαλέξεις και επιστημονικές εκδηλώσεις, να συγγράφουν επιστημονικά άρθρα και να παρέχουν ενημέρωση υγείας για νοσολογικές περιπτώσεις, μεταξύ άλλων, με την προϋπόθεση να λάβουν άδεια για αυτές τις δραστηριότητες.

    Παρόλα αυτά, οι γιατροί διατηρούν μια στάση αναμονής και αμφιβολίας για το αν η νέα ρύθμιση θα έχει αποδοχή. Κατά τη γνώμη τους, η δημιουργία ιδιωτικών ιατρείων σημαίνει αύξηση της φορολογίας και των δαπανών συντήρησής τους. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να αποδύνδειξει περισσότερους ιατρούς από το δημόσιο σύστημα, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η έλλειψη ιατρών. Οι ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών εκφράζουν ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό παραιτήσεων που ενδέχεται να προκύψει από αυτήν την αλλαγή.

    Παράλληλα με αυτήν την απόφαση, το υπουργείο προέβλεψε και την εισαγωγή νέων επιβαρύνσεων για τους πολίτες. Συγκεκριμένα, θα επιβάλλεται μια επιπλέον χρέωση που θα κυμαίνεται από 1 έως 5 ευρώ για διενεργούμενες εξετάσεις σε διαγνωστικά εργαστήρια και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς. Αυτή η απόφαση ικανοποιεί τον κλάδο των εργαζομένων στον χώρο της υγείας, αλλά επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους πολίτες με έξτρα έξοδα.

    Επιπλέον, και με στόχο την ευελιξία και την αύξηση της πρόσβασης στους εμβολιασμούς, επιτρέπεται η εκτέλεση των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό σε ιδιωτικά φαρμακεία, με χρέωση 5 ευρώ προς τους φαρμακοποιούς. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αυτή η αλλαγή θα αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που εμβολιάζονται κατά της Covid-19 και θα το ενσωματώσει στην ετήσια εμβολιαστική ρουτίνα τους. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να σημειωθεί ότι θα υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς και οι έγκυες γυναίκες.

    Οι αλλαγές που επέρχονται στον τομέα της υγείας είναι σημαντικές και προκαλούν αντιδράσεις. Πόσο αποτελεσματικές θα είναι και ποιες θα είναι οι συνέπειές τους, μένει να φανεί με την εφαρμογή του νέου νόμου. Είναι σημαντικό να βρεθεί ένας ισορροπημένος τρόπος που θα ικανοποιεί τους γιατρούς και τους πολίτες, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα και την προσβασιμότητα στην υγειονομική περίθαλψη.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα