2 Μαΐου 2024

    Κομήτης στο μέγεθος του Έβερεστ ορατός με γυμνό μάτι – Σε κοντινή τροχιά μία φορά στα 70 χρόνια

    Ας πάρουμε τα τηλεσκόπια μας! Ένας κομήτης μεγαλύτερος από το Έβερεστ είναι ορατός με γυμνό μάτι για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια. Ο κομήτης που ονομάζεται 12P/Pons-Brooks και ανήκει στην οικογένειά των κομητών Halley, πρόκειται να προσεγγίσει το εσωτερικό του ηλιακού συστήματος στις 21 Απριλίου. Αυτή είναι η μία και μοναδική φορά που θα έρθει τόσο κοντά σε μας, αφού ολοκληρώνει την τροχιά του μία φορά κάθε 71,3 χρόνια.

    Ο κομήτης ανακαλύφθηκε από τον Γάλλο αστρονόμο Jean-Louis Pons το 1812 και αργότερα παρατηρήθηκε από τον Βρετανο-Αμερικανό αστρονόμο William Robert Brooks το 1883, γεγονός που του έδωσε το όνομα Pons-Brooks. Με διάμετρο περίπου 30 χιλιομέτρων, ο κομήτης κατατάσσεται στην κατηγορία των κρυοηφαιστειακών κομητών και εκρήγνυται με σκόνη, αέρια και πάγο όταν θερμαίνεται υπό την πίεση του ηλιακού φωτός.

    Ο κομήτης αυτός, που ήδη είναι ορατός στον νυχτερινό ουρανό, αναμένεται να φωτίσει ακόμα περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες. Ο αστροφυσικός Δρ Paul Strøm από το Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ αναφέρει ότι ο κομήτης αναμένεται να φτάσει σε μέγεθος 4,5 και να είναι ορατός από μια σκοτεινή τοποθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες δηλώνουν ότι θα είναι δύσκολο να τον δούμε με γυμνό μάτι, αλλά μικρά τηλεσκόπια θα μας βοηθήσουν να τον παρατηρήσουμε καλύτερα.

    Αναμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία την επίσκεψη του αυτού του φανταστικού κομήτη, που φέρνει μαζί του μια ομίχλη και έναν παρατροπωμένο πράσινο χρωματισμό. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουμε ένα από τα θαύματα του διαστήματος και να εκπλαγούμε με την ομορφιά του φαινομένου.

    Αν είστε φανατικοί του διαστήματος, μην χάσετε αυτήν την ευκαιρία για να παρατηρήσετε τον 12P/Pons-Brooks και να ζήσετε ένα μοναδικό θέαμα. Φωτίστε τη νύχτα σας και αφεθείτε στη μαγεία του διαστήματος!
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα