17 Μαΐου 2024

    Υγιεινές επιλογές για την Τσικνοπέμπτη: Πώς να απολαύσετε χωρίς θερμίδες

    Τσικνοπέμπτη: Πώς θα γλιτώσουμε θερμίδες

    Η Τσικνοπέμπτη είναι μία από τις πιο αγαπημένες γιορτές των Ελλήνων, καθώς περνάμε υπέροχες στιγμές με τους φίλους και την οικογένεια απολαμβάνοντας νόστιμα κρέατα και λαχταριστά φαγητά. Ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τη διατροφή μας και να προκαλέσει αύξηση των θερμίδων. Είναι όμως εφικτό να απολαύσουμε την Τσικνοπέμπτη χωρίς να παίρνουμε παραπάνω κιλά; Η απάντηση είναι ναι.

    Ελέγξτε τις μερίδες σας

    Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Association for Consumer Research, συχνά “τρώμε” με τα μάτια μας ή όσο μας “επιτρέπει” το πιάτο. Γι’ αυτό, ένας κρίσιμος παράγοντας για να απολαύσουμε την Τσικνοπέμπτη χωρίς στερήσεις και χωρίς να παχύνουμε είναι να ελέγχουμε τις μερίδες μας. Μπορούμε να επιλέξουμε ένα μικρότερο πιάτο και να το γεμίσουμε με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

    Τι να φάτε

    Όσον αφορά τα φαγητά που θα επιλέξετε, προτιμήστε άπαχα κομμάτια κρέατος, όπως κοτόπουλο ή ψαρονέφρι, και συνοδέψτε τα με σαλάτα. Αν ζηλεύετε τα παϊδάκια, μπορείτε να δοκιμάσετε παϊδάκια κοτόπουλου χωρίς πέτσα. Επιπλέον, το μαρινάρισμα του κρέατος με αντιοξειδωτικά συστατικά όπως κόκκινο κρασί, λεμόνι ή πορτοκάλι ξύσμα από τη φλούδα τους, ρίγανη, δεντρολίβανο, φασκόμηλο ή πράσινο τσάι μπορεί να δώσει γεύση και να μειώσει τα επικίνδυνα τοξικά που παράγονται κατά το ψήσιμο.

    Αποφύγετε τα παχυντικά συνοδευτικά και προσέξτε τα λιπαρά ντρέσινγκ. Μία καλή ιδέα είναι να αντικαταστήσετε τις τηγανητές πατάτες με ψητά λαχανικά. Αντί να χρησιμοποιήσετε κρέμα μπαλσάμικου για να συνοδεύσετε το φαγητό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο και μπαλσάμικο ξύδι. Επίσης, προσπαθήστε να καταναλώσετε ένα μόνο μεγάλο γεύμα αυτή την ημέρα και αν γνωρίζετε ότι το βράδυ θα ψήσετε ή θα βρεθείτε σε μεγάλο τραπέζι, προτιμήστε το μεσημέρι να φάτε κάτι ελαφρύ.

    Τι να πιείτε

    Στην Τσικνοπέμπτη, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε να πιούμε αναψυκτικά ή αλκοολούχα ποτά για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας. Ωστόσο, αυτά τα ποτά περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, που μπορεί να αυξήσει τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και να επηρεάσει αρνητικά την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από το φαγητό μας. Η καλύτερη επιλογή είναι να πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος μας. Το νερό βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών μας και μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της νάτριο από το σύστημα μας. Αντικαταστήστε το αλάτι στο φαγητό σας με λεμόνι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά για να μειώσετε την κατακράτηση υγρών και το πρήξιμο εξαιτίας του νατρίου.

    Με αυτές τις υγιεινές επιλογές, μπορούμε να απολαύσουμε την Τσικνοπέμπτη χωρίς να παίρνουμε παραπάνω θερμίδες και χωρίς να νιώθουμε βαριά και πρησμένοι. Επομένως, ας ακολουθήσουμε αυτές τις συμβουλές και ας απολαύσουμε τη γιορτή με υγεία!

    Υγιεινές επιλογές για την Τσικνοπέμπτη: Πώς να απολαύσετε χωρίς θερμίδες
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα