2 Μαΐου 2024

    Ανακαλύφθηκε ο παλαιότερος “ανενεργός” γαλαξίας που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα

    Μια ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε έναν γαλαξία που διακόπηκε απότομα στο σχηματισμό νέων αστέρων πριν από περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, η ομάδα ανακάλυψε έναν γαλαξία που είχε ήδη αποβιώσει όταν το σύμπαν ήταν μόλις 700 εκατομμύρια ετών. Αυτός είναι ο παλαιότερος “απενεργοποιημένος” γαλαξίας που έχει παρατηρηθεί ποτέ.

    Ο γαλαξίας αυτός φαίνεται να ζούσε γρήγορα και να πέθανε νέος. Ο σχηματισμός αστέρων ήταν εντυπωσιακά γρήγορος και σταμάτησε σχεδόν αμέσως, κάτι που είναι αναπάντεχο για μια τόσο πρώιμη φάση της εξέλιξης του σύμπαντος. Συγκεκριμένα, ο γαλαξίας αυτός έζησε μια περίοδο έντονου σχηματισμού αστέρων, η οποία διήρκεσε από 30 έως 90 εκατομμύρια ετών. Ωστόσο, μεταξύ 10 και 20 εκατομμυρίων ετών πριν από τη σημερινή παρατήρηση, ο σχηματισμός αστέρων άρχισε να σταματά.

    Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η κατάσταση αυτή του γαλαξία είναι προσωρινή ή μόνιμη και τι τον οδήγησε στη σταση του σχηματισμού νέων αστέρων. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι, παρότι φαίνεται νεκρός τη στιγμή της παρατήρησης, είναι πιθανό ότι στα 13 δισεκατομμύρια χρόνια που πέρασαν από τότε, ο γαλαξίας αυτός μπορεί να ξαναζωντάνεψε και να άρχισε να δημιουργεί νέους αστέρες.

    Οι αποτελέσματα αυτής της έρευνας, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αστρονόμους να κατανοήσουν πώς και γιατί οι γαλαξίες σταματούν να παράγουν νέους αστέρες και εάν οι παράγοντες που επηρεάζουν τον σχηματισμό αστέρων έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια αυτών των δισεκατομμυρίων ετών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα