17 Μαΐου 2024

    Ο κεφαλαλγίας: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

    Ο πονοκέφαλος είναι ένα πρόβλημα υγείας που πολλοί αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Όμως, πότε πρέπει να ανησυχήσετε για έναν πονοκέφαλο; Ο Δρ. Δημήτριος Αναστασόπουλος, Παθολόγος, αναλύει την αιτιολογία, τη θεραπευτική αντιμετώπιση και τα διάφορα είδη πονοκεφάλου.

    Οι πρωτοπαθείς πονοκέφαλοι είναι οι πιο συνηθισμένοι και αφορούν περισσότερο από το 90% του πληθυσμού. Ανάμεσά τους, η πονοκέφαλος τάσης είναι η πιο συχνή και χαρακτηρίζεται από την αίσθηση πίεσης στο κεφάλι, συνήθως δίχως όμως να επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή δραστηριότητα. Οι παράγοντες που ευθύνονται για αυτούς τους πονοκεφάλους περιλαμβάνουν το άγχος, τις ορμονικές μεταβολές, τις καιρικές αλλαγές, τα οπτικά ερεθίσματα, το αλκοόλ, την κόπωση, τη νηστεία, τις διαταραχές ύπνου, την κακή στάση του σώματος, την ασπαρτάμη και τη μειωμένη υδροληψία. Στη θεραπεία του πονοκεφάλου τάσης χρησιμοποιούνται συνήθως αναλγητικά όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη.

    Η ημικρανία είναι ένας ακόμη τύπος πρωτοπαθούς πονοκεφάλου που εμφανίζεται σε περισσότερο από το ήμισυ των ασθενών με πρωτοπαθείς πονοκεφάλους. Αυτή η μορφή πονοκεφάλου είναι πιο έντονη και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Οι ασθενείς με ημικρανία αναζητούν συχνά βοήθεια από τον γιατρό τους και μπορεί να εμφανίσουν ναυτία, τρόμο, φωτοφοβία και φωνοφοβία. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ημικρανίας περιλαμβάνει αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, τριπτάνες και εργοταμίνη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και προφυλακτική θεραπεία.

    Από την άλλη πλευρά, οι δευτεροπαθείς πονοκέφαλοι συνδέονται με σοβαρές διαταραχές και απαιτούν άμεση ιατρική αξιολόγηση. Αυτοί οι πονοκεφάλοι περιλαμβάνουν διάφορα συνοδά σημεία και συμπτώματα, όπως το άλγος των ματιών με διαταραχή όρασης, το άλγος σε συγκεκριμένη θέση ή μετά από άσκηση, βήχα ή σεξουαλική επαφή, καθώς και η λήψη ορισμένων φαρμάκων. Οι δυνητικές αιτίες αυτών των πονοκεφάλων περιλαμβάνουν όγκους εγκεφάλου, λοιμώξεις, συστηματικά νοσήματα και αιμορραγίες. Για τη διάγνωση των δευτεροπαθών πονοκεφάλων συνίσταται η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

    Συνοψίζοντας, η κεφαλαλγία αποτελεί ένα συνηθέστατο, αλλά συνήθως αθώο σύμπτωμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με αναλγητικά. Ωστόσο, αλλαγές στην καθημερινή της εμφάνιση ή η εκδήλωση συμπτωμάτων πρέπει να ερευνηθούν από έναν ειδικό για να αποκλειστούν τυχόν σοβαρότερες αιτίες. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι αυτόαποτελεί μια γενική παρουσίαση και πάντα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για την ιδανική αντιμετώπιση των πονοκεφάλων.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα