18 Μαΐου 2024

    Αγαπημένα αρώματα με αγχολυτική και ηρεμιστική δράση – Αποτελεσματικά όσο τα χάπια

    Σύμφωνα με αρχαίους πολιτισμούς, αρώματα όπως η λεβάντα είχαν θεραπευτικές ιδιότητες για το άγχος και συναφείς καταστάσεις όπως ο διαταραγμένος ύπνος και οι κεφαλαλγίες. Σήμερα, η αρωματοθεραπεία κερδίζει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, καθώς έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τις λειτουργίες του εγκεφάλου.

    Οι οσφρητικοί νευρώνες στη μύτη αποστέλλουν ηλεκτρικά σήματα στον οσφρητικό φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος συνδέεται με τα κέντρα μνήμης και συναισθημάτων. Έρευνες έχουν δείξει την επίδραση που έχουν τα αρώματα στη λειτουργία των νευρωνικών δικτύων, με αποτελεσματικά αποτελέσματα σε σχέση με την αντιμετώπιση του άγχους.

    Μια ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε την αγχολυτική δράση της τερπενικής αλκοόλης λιναλόλη, η οποία περιέχεται στο εκχύλισμα λεβάντας. Η έρευνα έδειξε ότι η λιναλόλη επηρεάζει τα νευρωνικά δίκτυα των εγκεφάλων των ποντικών και έχει παρόμοια δράση με τις αγχολυτικές ουσίες όπως οι βενζοδιαζεπίνες, μέσω της πρόσδεσής τους στους υποδοχείς GABA.

    Άλλες έρευνες έχουν εντοπίσει ότι το αιθέριο έλαιο γιασεμιού έχει ηρεμιστική δράση, ενώ τα αιθέρια έλαια του λιμονένιου και του πινενίου επίσης έχουν αναφερθεί ως αντι-άγχος.

    Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι φυσικές ουσίες που περιέχονται στα αρώματα μπορούν να παρέχουν ανακούφιση από το άγχος και να έχουν ηρεμιστική δράση, ισάξια των φαρμακευτικών επιλογών. Οι μελλοντικές έρευνες θα εξετάσουν περαιτέρω τις θεραπευτικές ιδιότητες των αρωμάτων και την αποδοτικότητά τους, με στόχο να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις για τον έλεγχο του άγχους και των συναφών παθήσεων.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα