16 Μαΐου 2024

    Νέα προσέγγιση στην κολπική μαρμαρυγή: Αποτελεσματική θεραπεία για την πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία

    Ο τίτλος αυτού τουυ θα μπορούσε να είναι “Νέα προσέγγιση στην κολπική μαρμαρυγή: Αποτελεσματική θεραπεία για την πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία”. Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία και αντιμετωπίζεται με διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της κατάλυσης.

    Σύμφωνα με τον κύριο Ιωάννη Ρασσιά, επεμβατικό καρδιολόγο και διευθυντή κλινικής αρρυθμιών-ηλεκτροφυσιολογίας και βηματοδότησης στο Metropolitan General, η κολπική μαρμαρυγή προκαλείται από την άνευ τάξης συστολή των κόλπων της καρδιάς μας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την μη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς. Οι ασθενείς μπορεί να νοιώθουν διάφορα συμπτώματα, όπως ζάλη, κόπωση, δύσπνοια και προκάρδια δυσφορία.

    Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να έχει επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων, της καρδιακής ανεπάρκειας και ακόμα και του θανάτου. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Η θεραπευτική προσέγγιση συνίσταται στην προφύλαξη από θρομβοεμβολικά επεισόδια και στη διατήρηση του φυσιολογικού ρυθμού.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρασσιά, η κατάλυση είναι μια επέμβαση που χρησιμοποιείται για την απομόνωση των αρρυθμιογόνων εστιών στην καρδιά, κυρίως των πνευμονικών φλεβών που συνήθως ευθύνονται για την αρρυθμία. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται με ειδικούς καθετήρες που εισέρχονται από τις φλέβες των κάτω άκρων και οδηγούνται στην καρδιά. Με τη χρήση αυτών των καθετήρων, εντοπίζονται οι εστίες της αρρυθμίας και απομονώνονται. Η επέμβαση αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία και συνήθως ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι την επόμενη μέρα.

    Γενικά, οι κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν ότι όλοι οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είναι υποψήφιοι για την κατάλυση, ακόμα και ως πρώτη επιλογή θεραπείας, ειδικά αν παρουσιάζουν συχνά επεισόδια και έντονα συμπτώματα.

    Οι επιστημονικές εξελίξεις και η αναμενόμενη αύξηση ασθενών με κολπική μαρμαρυγή στο μέλλον καθιστούν την αντιμετώπιση αυτής της αρρυθμίας ένα πολύ σημαντικό ιατρικό ζήτημα. Η κατάλυση αποτελεί αποδοτική και ασφαλή λύση για πολλούς ασθενείς, και η εξέλιξη των τεχνικών και των μεθόδων επέμβασης συνεχίζει να βελτιώνεται προκειμένου να προσφέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα