2 Μαΐου 2024

    Νέα οργάνωση στις εξετάσεις αίματος του ΕΟΠΥΥ: Πότε μπορεί να τις γράφει o γιατρός για αποζημίωση

    Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εισάγει νέα μέτρα για τις εξετάσεις αίματος, προκειμένου να περιοριστούν οι δαπάνες που σχετίζονται με αυτές. Έτσι, από την περασμένη Δευτέρα, ορισμένες εξετάσεις δεν μπορούν πλέον να συνταγογραφηθούν επαναλαμβανόμενα, εκτός αν υπάρχει διάστημα τεσσάρων ημερών, 60 ημερών, 90 ημερών, έξι μηνών και ενός έτους ανάλογα με την εξέταση.

    Αυτό το μέτρο θα επιτρέπει την αποζημίωση των εξετάσεων μόνο εάν το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από το προηγούμενο παραπεμπτικό είναι επαρκές. Έτσι, οι γιατροί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στη συνταγογράφηση των εξετάσεων, ενώ και οι ασφαλισμένοι πρέπει να τηρούν αυστηρά τα χρονικά όρια για να μην χάσουν την προθεσμία εκτέλεσης. Η εν λόγω απόφαση είχε ψηφιστεί από τον πρώην υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, τον Σεπτέμβριο του 2022, με σκοπό τη μείωση των καταχρηστικών συνταγογραφήσεων που προκαλούσαν υπέρμετρες δαπάνες.

    Ένα από τα πιο προβληματικά παραδείγματα που αντιμετώπισε ο ΕΟΠΥΥ ήταν η συνταγογράφηση της βιταμίνης D. Το 2021, οι δαπάνες για τις εξετάσεις της βιταμίνης D έφτασαν περίπου τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, η συνταγογράφηση της βιταμίνης D, μαζί με το μαγνήσιο και το σίδηρο, κόστισε περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ το 2021, με 45 εκατομμύρια ευρώ να αφορούν αποκλειστικά τη βιταμίνη D. Με τις νέες οδηγίες, η εξέταση για τη βιταμίνη D θα μπορεί να διενεργείται μόνο κάθε έξι μήνες, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ.

    Αν επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των καταχρηστικών συνταγογραφήσεων, αναμένεται να μειωθεί και το ύψος του clawback που επιβαρύνει τους εργαστηριακούς γιατρούς και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι, αν και η συνταγογράφηση κατά παρέκκλιση των χρονικών ορίων επιτρέπεται, η εξέταση δεν αποζημιώνεται εάν διενεργηθεί από ιδιώτη πάροχο, αλλά μόνο σε δημόσια δομή.

    Παρακάτω παρατίθενται αναλυτικά τα χρονικά διαστήματα για κάθε εξέταση:

    – Κάθε τέσσερις (4) ημέρες: Γενική Αίματος, Χολερυθρίνη, CPK, CPK-MB, Ηλεκτρολύτες, Σάκχαρο, Ουρία, Κρεατινίνη, Αμυλάση, INR, PT, PTT, Β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη, Γενική Ούρων, CRP ποσοτικό, ακτινογραφίες ανά όργανο με πάθηση, μικροσκοπική εξέταση εκκρίματος για γονόκοκκο, σπειροχαίτη, μαλακό έλκος, Nicolas Favre, τριχομονάδες, μύκητες, χλωρίδες, ελαστικές ίνες, κρυστάλλου Curghaman, ηωσινόφιλα, άγκιστρα εχινόκοκκου, Hansen, Koch κατά παραγγελία.

    – Κάθε εξήντα (60) ημέρες: Βιταμίνη Β12, Φυλλικό Οξύ, Χοληστερόλη, HD-CHOLESTEROL, LDL-CHOLESTEROL, Τριγλυκερίδια αίματος.

    – Κάθε ενενήντα (90) ημέρες: Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HbA1c). Είναι εξαιρέσεις για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, την Κύηση και το Διαβήτη Κύησης.

    – Κάθε έξι (6) μήνες: ΟΛΙΚΗ 25 (ΟΗ) ΒΙΤΑΜΙΝΗ D, 1,25 Διυδροξυ-Βιταμίνη D3 ορού, Ομοκυστεΐνη.

    – Κάθε έτος: Προσδιορισμός λιποπρωτεϊνης α, αντι-θυρεοσφαιρινικά αντισώματα, αντισώματα έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης, ελεύθερη τριώδιοθυρονίνη.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα