17 Μαΐου 2024

    Νέα τρόφιμα με χαμηλά υδατάνθρακες και λιπαρά για μια υγιεινή δίαιτα

    Σε αυτόθα σας παρουσιάσουμε μία λίστα με τα δέκα καλύτερα τρόφιμα που περιέχουν χαμηλό ποσοστό υδατανθράκων και λιπαρών. Παρότι μπορεί να σας φανεί περίεργο, η δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες μπορεί να συνδυαστεί με μία δίαιτα χαμηλών λιπαρών. Ο περιορισμός των υδατανθράκων μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη των λιπαρών και των πρωτεϊνών, ενώ η μείωση των λιπαρών συνήθως οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων και πρωτεΐνης.

    Ωστόσο, πρέπει να έχετε υπόψη ότι υπάρχουν “καλά” λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα αβοκάντο, καθώς και σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, που θρέφουν το σώμα και βοηθούν τον οργανισμό να ευδοκιμήσει. Αν ακολουθείτε μία από αυτές τις δίαιτες, είναι σημαντικό να επιλέγετε τρόφιμα που πληρούν τις διατροφικές σας ανάγκες.

    1. Λαχανικά με χόρτα και φυλλώδη φύλλα

    Ο καλύτερος τρόπος να γεμίσετε το πιάτο σας είναι να προσθέσετε μία μεγάλη μερίδα λαχανικών με χόρτα και πράσινα φυλλώδη φύλλα. Αυτά τα λαχανικά προσφέρουν όγκο στο γεύμα σας χωρίς να προσθέτουν περιττές θερμίδες.

    2. Σπαράγγια

    Τα σπαράγγια είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και περιέχουν ελάχιστα λιπαρά. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως φυλλικό οξύ και βιταμίνη Α. Επιπλέον, παρέχουν 2,8 γραμμάρια φυτικών ινών και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι.

    3. Κολοκυθάκια

    Τα κολοκυθάκια είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C και Β6. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, μαγγάνιο, κάλιο και μικρές ποσότητες μαγνησίου και φωσφόρου.

    4. Ντομάτες

    Η ντομάτα είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, καλίου και μαγγανίου. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Ε, θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και β-καροτένιο.

    5. Μούρα

    Τα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά και είναι μεταξύ των φρούτων με τους λιγότερους υδατάνθρακες. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε γιαούρτι χωρίς προσθήκη ζάχαρης και χαμηλά λιπαρά.

    6. Κοτόπουλο

    Το στήθος κοτόπουλου είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών. Αναπτύξτε τον τρόπο παρασκευής ώστε να αποφύγετε το πανάρισμα (που προσθέτει περισσότερους υδατάνθρακες) και τις πλούσιες σάλτσες (που προσθέτουν λιπαρά).

    7. Τυρί cottage

    Ένα μισο φλιτζάνι τυριού cottage περιέχει περίπου 100 θερμίδες, 12 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια υδατανθράκων. Είναι ένα υπέροχο συστατικό με χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ένα γλυκό ή αλμυρό γεύμα και αποτελεί ένα εξαιρετικό ντιπ για λαχανικά.

    8. Πιπεριές

    Οι πιπεριές είναι ένα λαχανικό με χαμηλό ποσοστό υδατάνθρακων και λιπαρών, ενώ παρέχουν οφέλη για το δέρμα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

    9. Κουνουπίδι

    Το κουνουπίδι είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο υδατανθράκων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για ρύζι ή πατάτες. Μία φλιτζάνι μαγειρεμένο κουνουπίδι περιέχει μόνο 5,1 γραμμάρια υδατανθράκων και 28,6 θερμίδες.

    10. Αυγά

    Τα αυγά είναι θρεπτικά και χορταστικά. Μπορούν να συνδυαστούν εύκολα με πολλές άλλες τροφές και περιέχουν περίπου 6,3 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5,3 γραμμάρια λίπους και λιγότερο από ένα γραμμάριο υδατανθράκων ανά μεγάλο αυγό.

    Αν ακολουθείτε μία δίαιτα χαμηλών λιπαρών, τα ασπράδια των αυγών μπορούν να γίνουν οι καλύτεροί σας φίλοι.

    Αυτά είναι μερικά από τα τρόφιμα που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη δίαιτα σας που είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και λιπαρά. Μην ξεχνάτε να τραβήξετε όρια στην ποσότητα που καταναλώνετε και να ισορροπείτε τη διατροφή σας με φρέσκα φρούτα, λαχανικά και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης.

    Αφήστε την δίαιτα σας να γίνει απολαυστική και υγιεινή με αυτά τα νέα τρόφιμα που προσφέρουν χαμηλά επίπεδα υδατανθράκων και λιπαρών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα