2 Μαΐου 2024

    Παίρνετε συμπληρώματα; Αποφύγετε αυτά τα 5 διατροφικά λάθη για μέγιστη αποτελεσματικότητα

    Η κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμινών και μικροθρεπτικών έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας για πολλούς ανθρώπους που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία τους και την διάθεσή τους. Ωστόσο, πολλές απλές καθημερινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση καφέ ή ξηρών καρπών, μπορούν να μειώσουν ή ακόμα και να εξουδετερώσουν τη δράση των συμπληρωμάτων.

    Σύμφωνα με την Samantha Greener, σύμβουλο ψυχικής υγείας και ειδική σε θέματα ευεξίας, “τώρα που μπαίνουμε στον χειμώνα και οι θερμοκρασίες πέφτουν, πολλοί θα απευθυνθούν στα συμπληρώματα για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε βιταμίνες D και C. Ωστόσο, πολλοί αντιλαμβάνονται ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων θα τους παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, αλλά τα συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδρούν με άλλα στοιχεία της διατροφής τους”.

    Πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα εξής διατροφικά λάθη που μπορεί να εξουδετερώνουν τη δράση των συμπληρωμάτων:

    1. Καφεΐνη: Ο συνδυασμός των ροφημάτων με καφεΐνη, όπως το τσάι και ο καφές, με τα συμπληρώματα που περιέχουν ενώσεις με παρόμοια δράση μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση, πονοκεφάλους, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και νευρικότητα. Οι τανίνες που περιέχονται στον καφέ και το τσάι επίσης μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση ορισμένων στοιχείων όπως τα μέταλλα.

    2. Αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με ορισμένες βιταμίνες μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση και τον μεταβολισμό του συμπληρώματος. Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να αποθηκεύει τα θρεπτικά συστατικά και να τα αποβάλει.

    3. Φάρμακα: Ο συνδυασμός φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία και να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν συνδυάσετε φάρμακα και συμπληρώματα.

    4. Τρόφιμα: Ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα παντζάρια, τα πράσα και τα φασόλια, μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο και το σίδηρο. Το φυτικό οξύ που βρίσκεται στα δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί επίσης να εμποδίσει την απορρόφηση ασβεστίου. Συνιστάται, ωστόσο, η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου δύο ώρες μετά την κατανάλωση αυτών των τροφών.

    5. Αντιβιοτικά: Κάποια αντιβιοτικά μπορεί να επηρεάσουν τη δράση των συμπληρωμάτων. Για παράδειγμα, η κατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να εξουδετερώσει τη δράση των προβιοτικών που συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος.

    Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα παραπάνω διατροφικά λάθη και να λαμβάνουμε τα συμπληρώματα με σωστό τρόπο, προσαρμοζόμενοι στις ανάγκες του οργανισμού μας. Πάντα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τις κατάλληλες δοσολογίες και τις συνδυασμένες λήψεις, προκειμένου να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα και να αποφύγετε ανεπιθύμητες επιπτώσεις.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα