17 Μαΐου 2024

    5 συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το συναισθηματικό φαγητό

    Πώς να καταπολεμήσετε το συναισθηματικό φαγητό και να έχετε υγιή διατροφή

    Μερικές φορές, όταν αισθανόμαστε λυπημένοι ή αγχωμένοι, βρίσκουμε καταφύγιο στο φαγητό για να αισθανθούμε καλύτερα. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως συναισθηματική διατροφή, μπορεί να είναι δύσκολη να ελεγχθεί, καθώς χρησιμοποιούμε το φαγητό για να καλύψουμε άλλες ανάγκες πέραν της πείνας, όπως η παρηγοριά ή η ανταμοιβή. Σε περιόδους δυσκολίας, συχνά είναι δύσκολο να τηρήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής. Μολαταύτα, είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη για συναισθηματικό φαγητό και να μειώσουμε την κατανάλωσή του.

    Σκόπευες να φας επειδή αισθανόσουν λύπη, θυμό ή απλά βαρεμάρα; Όταν αντιμετωπίζουμε έντονα συναισθήματα, συχνά φαγώνουμε αυθόρμητα, χωρίς να το σκεφτόμαστε. Είναι όμως σημαντικό να αναγνωρίζουμε αν τρώμε επειδή πραγματικά χρειαζόμαστε φαγητό ή απλά επειδή νιώθουμε αναστατωμένοι. Αν μπορέσουμε να διακρίνουμε τη διαφορά, μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε. Πριν από κάθε γεύμα, ας προσπαθήσουμε να αναρωτηθούμε εάν πραγματικά χρειαζόμαστε φαγητό ή αν είναι τα συναισθήματά μας που μας ωθούν να φάμε. Μερικές φορές, μπορεί να νιώθουμε πείνα για συγκεκριμένα τρόφιμα, ακόμα κι αν μόλις είχαμε καταναλώσει γεύμα. Το συγκεκριμένο συναίσθημα προκαλείται από το πουθενά και αισθανόμαστε την ανάγκη να φάμε αυτήν τη συγκεκριμένη τροφή, όπως καραμέλες ή πατατάκια. Αυτό μπορεί να μας αναγκάσει να την καταναλώσουμε, ακόμα κι αν δεν νιώθουμε πραγματική πείνα. Ενίοτε, μπορεί να φάμε υπερβολικές ποσότητες φαγητού, αλλά να μην αισθανόμαστε κορεσμένοι. Κατά την αναχώρηση, μπορεί να αισθανόμαστε και ένοχοι για την υπερβολική τροφοληψία. Ωστόσο, όταν έχουμε παραμελήσει να φάμε για πολύ καιρό, το σώμα μας αντιδρά πεινασμένο. Οποιοδήποτε φαγητό καταναλώνουμε όταν είμαστε πεινασμένοι μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε κορεσμένοι και ικανοποιημένοι.

    Για να αντιμετωπίσουμε το συναισθηματικό φαγητό, πρέπει να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας και να τα ξεχωρίζουμε από την πραγματική ανάγκη για τροφή. Ένας τρόπος είναι να καταγράφουμε όλα τα τρόφιμα και τα ροφήματα που καταναλώνουμε καθημερινά. Μπορούμε να κρατήσουμε ένα ειδικό ημερολόγιο με τη λίστα των τροφίμων που καταναλώνουμε, καθώς και τα συναισθήματα που αισθανόμαστε πριν και μετά το γεύμα, όπως ένοχη ή ικανοποίηση. Αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε τους λόγους πίσω από το να τρώμε όταν νιώθουμε συναισθηματικοί. Είναι επίσης σημαντικό να συλλογιστούμε και άλλες επιλογές πριν πάρουμε αποφάσεις. Μπορούμε να σκεφτούμε δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε όταν νιώθουμε ανήσυχοι ή εκνευρισμένοι, όπως να βγούμε έξω για μια βόλτα ή να τηλεφωνήσουμε σε ένα φίλο για να μιλήσουμε για το τι νιώθουμε. Ένα χαλαρωτικό ντους μπορεί επίσης να βοηθήσει. Μπορούμε να σκεφτούμε και άλλες δραστηριότητες που θα μας βοηθήσουν να αισθανθούμε καλύτερα.

    Επιπλέον, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο κατά την κατανάλωση φαγητού. Ένας τρόπος να μειώσουμε την κατανάλωση συναισθηματικού φαγητού είναι να επικεντρωνόμαστε στο φαγητό μας κατά την κατανάλωση. Ας μασάμε αργά το φαγητό μας, ώστε να απολαύσουμε πραγματικά τη γεύση και το άρωμα του. Προσπαθήστε να μην τρώτε κατά την παρακολούθηση τηλεόρασης, χρησιμοποιώντας το κινητό ή τον υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο, θα απολαύσουμε περισσότερο το γεύμα μας και πιθανότατα θα καταναλώνουμε λιγότερο φαγητό. Επιπλέον, είναι σημαντικό να έχουμε την κουζίνα μας και το ψυγείο μας οργανωμένα και πρακτικά διατεθειμένα. Εάν τρώμε συχνά συναισθηματικό φαγητό, είναι καλό να μην έχουμε στο σπίτι ζαχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα, όπως σοκολάτα και πατατάκια. Η διατροφική μας επιλογή στο σπίτι επηρεάζει άμεσα το τι τρώμε. Είναι καλύτερο να αντικαθιστούμε τα σνακ μας με άλλα, όπως φρούτα, μπάρες δημητριακών και ξηρούς καρπούς, τα οποία μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο χαρούμενοι.

    Επιπλέον, η αύξηση της σωματικής κινητικότητας και η εκτέλεση δραστηριοτήτων που μας κάνουν πιο δραστήριους και υγιείς αποτελούν έναν άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουμε το συναισθηματικό φαγητό. Η άσκηση ενεργοποιεί τόσο το σώμα όσο και το μυαλό μας, ενισχύοντας την παραγωγή των ενδορφινών, γνωστών και ως “χαρούμενες ουσίες” που μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Ακόμη και μερικά λεπτά εύκολης άσκησης μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή ενδορφινών και να ενισχύσουν την ψυχική μας ευεξία.

    Τέλος, είναι σημαντικό να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας ακόμη και αν ξεφύγουμε από τις σωστές διατροφικές συνήθειες. Αναμφίβολα, να αισθανόμαστε άσχημα μετά την υπερβολική κατανάλωση φαγητού μας καθιστά πιο πιθανό να επαναλάβουμε την συμπεριφορά. Αν δυσκολευτούμε να αντιμετωπίσουμε τη συναισθηματική διατροφή μόνοι μας, μη διστάσουμε να ζητήσουμε βοήθεια από έναν ειδικό.

    Κατανοώντας τα συναισθήματά μας και αναγνωρίζοντας τις πραγματικές ανάγκες του σώματός μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το συναισθηματικό φαγητό μας και να επιτύχουμε μια υγιή διατροφή. Μην ξεχνάτε πως κάθε βήμα που κάνουμε για να αλλάξουμε συνήθειες είναι ένα βήμα προς μια πιο ισορροπημένη και ευεξίας-οριεντέρ διατροφή.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα