27 Απριλίου 2024

    Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία: Η λάβα ρέει αργά και σταθερά στο Ρέικιανες

    Μια νέα έκρηξη σημειώθηκε στο ηφαίστειο του Ρέικιανες στην Ισλανδία, και η λάβα κυλά αργά και σταθερά για τέταρτη φορά μέσα σε λίγους μήνες. Οι αρχές ανακοίνωσαν την έκτακτη ανάγκη στην περιοχή μετά την έκρηξη του Σαββάτου (16/3). Αρχικά, η ροή της λάβας ήταν ισχυρή και γρήγορη, όμως την Κυριακή αυτή επιβραδύνθηκε και κυλά πλέον αργά και σταθερά, σύμφωνα με το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο (IMO). Η λάβα έχει φτάσει στις ανατολικές περιοχές κοντά στην πόλη Γκρίνταβικ, η οποία έχει εκκενωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου. Σύμφωνα με τον ΙΜΟ, η λάβα ρέει σε απόσταση 200 μέτρων από τον αγωγό νερού της περιοχής, αυξάνοντας τον κίνδυνο για επικίνδυνες συνέπειες.

    Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους ανησυχίας είναι η πιθανή επίδραση στη θαλάσσια περιοχή, καθώς η λάβα κυλά προς τα νότια. Εάν έρθει σε επαφή με το θαλασσινό νερό, η αλκαλική λάβα μπορεί να παράγει αναθυμιάσεις χλωρίου, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ισλανδίας (RUV). Ταυτόχρονα, η αστάθεια της λάβας μπορεί να προκαλέσει μικρές εκρήξεις κατά την αλληλεπίδρασή της με το θαλασσινό νερό.

    Οι επιπτώσεις της έκρηξης μπορεί να είναι επικίνδυνες και για την υδροδότηση της περιοχής. Η λάβα βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση (200 μέτρα) από τον αγωγό νερού που παρέχει ζεστό νερό για την ηπειρωτική Ρέικιανες. Αυτός ο αγωγός εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής και είναι κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Svartsengi.

    Παρακολουθήστε εδώ τη ζωντανή εικόνα της έκρηξης του ηφαιστείου στην Ισλανδία.

    (Με πληροφορίες από BBC)
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα