27 Απριλίου 2024

    Βελτιώστε την ψυχική σας υγεία σε μόλις 20 δευτερόλεπτα

    Αισθάνομαι ευτυχισμένη, ήρεμη και ικανοποιημένη! Αυτή είναι η αρχή τουυ μας, το οποίο επικεντρώνεται στην δύναμη των θετικών επιβεβαιώσεων και πώς μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική μας υγεία. Σύμφωνα με έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, οι θετικές δηλώσεις μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για εμάς.

    Τα affirmations, όπως αποκαλούνται στα αγγλικά, είναι φράσεις που μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας, είτε δυνατά είτε από μέσα μας, για να επισημάνουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μας. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Behaviour Research and Therapy αποκαλύπτει ότι οι φοιτητές που επαναλάμβαναν μια θετική δήλωση για 20 δευτερόλεπτα καθημερινά, αισθάνονταν λιγότερο άγχος και περισσότερη αυτοσυμπόνια από εκείνους που δεν έκαναν αυτήν την πρακτική.

    Η αλήθεια είναι ότι κάτι που επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές στον εαυτό μας γίνεται μέρος της πραγματικότητάς μας. Αυτό λέει και μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Social Cognitive and Affective Neuroscience. Τα affirmations ενεργοποιούν ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή. Ο εγκέφαλός μας είναι ευέλικτος και αλλάζει ανάλογα με τις σκέψεις και τις εμπειρίες μας, ένα φαινόμενο που ονομάζεται νευροπλαστικότητα. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να αλλάξουμε και να εξελιχθούμε προς το καλύτερο.

    Για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αυτή, πρέπει πρώτα να εντοπίσουμε τις αρνητικές σκέψεις που θέλουμε να αλλάξουμε. Ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να είμαστε παρατηρητές των σκέψεών μας και να παρατηρούμε τις πρώτες μας σκέψεις κάθε πρωί. Αν αυτές είναι αρνητικές, μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με θετικές δηλώσεις που ενισχύουν την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθησή μας.

    Μην ξεχνάτε ότι οι θετικές επιβεβαιώσεις πρέπει να είναι και ρεαλιστικές. Το υποσυνείδητο μας μπορεί να απορρίψει δηλώσεις που θεωρεί υπερβολικές ή μη αληθείς. Αρχικά, μπορείτε να γράψετε διάφορες θετικές δηλώσεις σε χαρτάκια και να τα κολλήσετε σε ορατά μέρη του σπιτιού ή του γραφείου σας, για να σας υπενθυμίζουν τη θετική πλευρά της ζωής σας.

    Η εξάσκηση των θετικών επιβεβαιώσεων μπορεί να φαίνεται ανούσια στην αρχή, αλλά στην πραγματικότητα, αυτή η διαδικασία εκπαιδεύει τον εγκέφαλό μας να δημιουργεί νέα μοτίβα σκέψης και να αναπτύσσει θετική νοοτροπία. Να θυμάστε πως οι θετικές επιβεβαιώσεις που διαλέγετε μπορεί να είναι διαφορετικές ανάλογα με την κατάστασή σας ή τις συγκεκριμένες ανάγκες που έχετε. Είναι δικό σας έργο να εξερευνήσετε, να πειραματιστείτε και να βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

    Όπως πάντα, η ευτυχία μας ξεκινά από εμάς τους ίδιους. Είμαστε οι κυβερνήτες του σκαφούς της ζωής μας και η στάση μας προς τον εαυτό μας είναι καθοριστική. Ας επικεντρωθούμε στη θετική πλευρά των πραγμάτων και ας χρησιμοποιήσουμε τις θετικές επιβεβαιώσεις για να ενισχύσουμε την ψυχική μας υγεία και ευημερία!
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα