27 Απριλίου 2024

    Η Θεσσαλονίκη: Μια κουλτούρα γεύσεων και αρωμάτων”

    Οι Μανώλης Παπουτσάκης και Σωτήρης Ευαγγέλου, δύο γνωστές μορφές στον χώρο της γαστρονομίας, συζήτησαν πρόσφατα για την Θεσσαλονίκη ως ένα πραγματικό γαστρονομικό φαινόμενο. Ο λόγος αυτός έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου “Greece Talks_Thessaloniki: Η Θεσσαλονίκη στον διεθνή τουριστικό χάρτη”, που διοργανώθηκε από το Travel.gr σε συνεργασία με το Πρώτο Θέμα, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 14 Μαρτίου
    Η Θεσσαλονίκη: Μια κουλτούρα γεύσεων και αρωμάτων"
    Οι δύο κορυφαίοι σεφ επικεντρώθηκαν στην πλούσια και ποικίλη γαστρονομική παράδοση της πόλης, αλλά και στην αυθεντικότητα που χαρακτηρίζει τη γευστική εμπειρία των επισκεπτών. “Αντιλαμβάνομαι ότι η Θεσσαλονίκη έχει ένα μοναδικό στοιχείο, και αυτό είναι η οικειότητα. Όταν τρως στην πόλη, νιώθεις πως ανήκεις εδώ. Αυτή η πόλη έχει ένα ανοιχτόμυαλο πνεύμα, συναντάς ανθρώπους με ευχάριστη διάθεση και αυτό αποτυπώνεται και στο φαγητό. Στη Θεσσαλονίκη μπορείς επίσης να φας οικονομικά και να επισκεφθείς δύο εστιατόρια. Η πόλη παραμένει πιστή στις ρίζες της, και οι μάγειρες της βρίσκουν τρόπους να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, χρησιμοποιώντας ελάχιστα υλικά”, δήλωσε ο Μανώλης Παπουτσάκης, επικεφαλής σεφ και συνιδιοκτήτης των εστιατορίων Χαρούπι, Δέκα τραπέζια και Pharaoh, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα “Θεσσαλονίκη: Ένα γαστρονομικό φαινόμενο”
    Ο κ. Παπουτσάκης πρόσθεσε: “Η Θεσσαλονίκη με έχει εμπνεύσει, εδώ ξεκίνησα την καριέρα μου και η πόλη ήταν πραγματικά γενναιόδωρη μαζί μου. Αισθανόμουν τη χαρά των ανθρώπων όταν απολαμβάνουν κάτι υπέροχο και είναι αξιοσημείωτο ότι η πόλη είναι γνήσια, με χαρακτηρίζει η ειλικρίνεια και μου διδάσκει πολλά ως σεφ. Εδώ υπάρχει επίσης η δυνατότητα να είσαι τολμηρός παρότι η πόλη είναι κάπως συντηρητική στις γευστικές προτιμήσεις της. Στην Αθήνα μπορείς να ανοίξεις ένα μαγαζί και να προσελκύσεις κόσμο για τις φωτογραφίες του, ενώ εδώ ο κόσμος έχει υψηλές απαιτήσεις όσον αφορά το φαγητό”. “Η Αθήνα αντιπροσωπεύει ένα άλλο επίπεδο γαστρονομίας. Όμως, αν ρωτήσετε έναν μέσο Αθηναίο για το πώς νοιώθει με τη γαστρονομική προσφορά της Θεσσαλονίκης, θα σας απαντήσει ότι η πόλη αυτή του προσφέρει τη δυνατότητα να δοκιμάσει διαφορετικά είδη φαγητού με ελάχιστη κατανάλωση χρόνου και απόστασης. Οι κάτοικοι της Αθήνας αναζητούν την αυθεντικότητα που τους προσφέρει η Θεσσαλονίκη”, συμπλήρωσε ο σεφ
    Από την πλευρά τους, ο executive chef του Macedonia Palace, Σωτήρης Ευαγγέλου, επικεντρώθηκε στις γευστικές παραδόσεις της Θεσσαλονίκης. “Η Θεσσαλονίκη βασίζεται σε επιρροές από διάφορες περιοχές του κόσμου. Άνθρωποι από την Πόντο, τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία και άλλες περιοχές έφθασαν εδώ και δημιούργησαν έναν κόσμο γεύσεων που βασίζεται όχι στα ακριβά υλικά, αλλά στην βαθιά γεύση. Είναι μια ξεχωριστή κουζίνα η της Θεσσαλονίκης”, ανέφερε ο κ. Ευαγγέλου
    Ο κ. Ευαγγέλου τόνισε επίσης ότι ο λόγος που επέστρεψε στην πόλη ήταν τόσο συναισθηματικός όσο και επαγγελματικός. “Το να εργαστεί κανείς στην Θεσσαλονίκη τον καθιστά ικανό να προσαρμοστεί σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας”, υπογράμμισε. Τέλος, αναγνώρισε την σημερινή γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης, αναφέροντας ότι “είναι μια σκηνή που διαθέτει παραδοσιακή βάση, αλλά ταυτόχρονα είναι επιτυχημένα ανανεώσιμη και προσαρμόσιμη”
    Η γαστρονομία της Θεσσαλονίκης αποτελεί πραγματικά έναν εξαιρετικό πόλο έλξης για τους λάτρεις του φαγητού, με την πόλη να προσφέρει μια αυθεντική γαστρονομική εμπειρία βασισμένη σε μια πλούσια παράδοση και μια ευφάνταστη κουζίνα. Από τα παραδοσιακά εστιατόρια μέχρι τα νέα και καινοτόμα μαγαζιά, η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να κερδίζει τις καρδιές και τους ουρανίσκους των επισκεπτών της.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα