27 Απριλίου 2024

    Με μηδενικές εκπομπές άνθρακα από το 2030 όλα τα νέα κτίρια – Τι προβλέπει η οδηγία της ΕΕ

    Όλα τα μελλοντικά κτίρια θα έχουν μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2030, σύμφωνα με τις νέες κανονιστικές αποφάσεις που υιοθέτησε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια επιθυμία να προωθηθεί η περιβαλλοντική αειφορία στην Ένωση. Οι νέοι κανόνες αποτελούν μέρος της “Πράσινης Συμφωνίας” και είχαν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στις αρχές του περασμένου έτους. Σύμφωνα με την οδηγία, αγροτικά κτίρια και κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς θα μπορούν να εξαιρείται από τις νέες απαιτήσεις, αν και η πλειονότητα των κτιρίων θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς.

    Κεντρικό σημείο των νέων κανόνων είναι η μείωση της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου. Από το 2030, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές, ενώ για τα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες αρχές ο στόχος θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2028. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη συνολική επίδραση του κτιρίου στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια ζωής του, από την παραγωγή μέχρι την απόρριψη, προκειμένου να υπολογίζονται οι συνολικές εκπομπές CO2.

    Ως προς την ενεργειακή απόδοση, τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν μέτρα για να μειώσουν τη μέση κατανάλωση ενέργειας των κατοικιών και των μη οικιακών κτιρίων. Συγκεκριμένα, οι μέσες καταναλώσεις πρωτογενούς ενέργειας θα πρέπει να μειωθούν κατά 16% έως το 2030 και κατά 20-22% έως το 2035. Το 2030, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει επίσης να εξοπλιστούν με τεχνολογίες συλλογής ηλιακής ενέργειας, εφόσον αυτό είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό.

    Όσον αφορά τα συστήματα θέρμανσης, ο στόχος είναι να καταργηθούν σταδιακά οι λέβητες ορυκτών καυσίμων έως το 2040. Από το 2025, οι επιδοτήσεις για αυτούς τους λέβητες θα απαγορεύονται, αλλά θα συνεχίσουν να παρέχονται κίνητρα για υβριδικά συστήματα θέρμανσης με σημαντική ποσότητα ανανεώσιμης ενέργειας.

    Ωστόσο, οι νέοι κανόνες προβλέπουν εξαιρέσεις για αγροτικά κτίρια και κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίζουν να εξαιρεθούν και άλλα κτίρια, όπως αυτά με ιστορική ή αρχιτεκτονική αξία, και εκκλησίες. Η οδηγία που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκριθεί και από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για να γίνει νόμος. Παράλληλα, η νέα νομοθεσία αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από χιλιάδες θέσεις εργασίας και να συμβάλει στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα