27 Απριλίου 2024

    Μια οξιά στην Πολωνία αναδεικνύεται ως Ευρωπαϊκό Δέντρο της Χρονιάς 2024″

    Η Πολωνία φιλοξενεί ένα ακόμα σπουδαίο επίτευγμα για τη φύση, καθώς μια οξιά με το χαρακτηριστικό παρατσούκλι “καρδιά του κήπου” ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Δέντρο της Χρονιάς για το 2024. Αυτό το εντυπωσιακό δέντρο βρίσκεται σε ένα παλιό πάρκο του Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ και είναι η τρίτη φορά που μια οξιά από την Πολωνία κατακτά αυτόν τον τίτλο. Ο διαγωνισμός του Ευρωπαϊκού Δέντρου της Χρονιάς έχει ως στόχο να αναδείξει την αμοιβαία επιρροή του ανθρώπου και της φύσης, παρουσιάζοντας μοναδικά και θαυμαστά δέντρα από όλη την Ευρώπη.

    Η περίφημη οξιά, γνωστή για την ομορφιά και την εντυπωσιακή της παρουσία, ενώθηκε με την ανθρώπινη αισθητική και ανανέωσε αυτήν την ξεχωριστή τιμή. Δεν είναι μόνο ένα δέντρο, αλλά ένα σύμβολο της επιτυχίας για την Πολωνία και τη φυσική ομορφιά που φιλοξενεί.

    Στη δεύτερη θέση του διαγωνισμού βρίσκεται μια άλλη εντυπωσιακή οξιά, γνωστή ως “Μπαγιέ” και βρίσκεται στη Νορμανδία. Με ύψος άνω των 40 μέτρων, αυτό το δέντρο έχει αντέξει τις μανίες της φύσης, καθώς η πόλη έχει προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη για να παραμείνει όρθιο.

    Στην τρίτη θέση βρίσκεται μια 1.000 ετών ελιά από την κοινότητα Λούρας στη Σαρδηνία της Ιταλίας. Αυτό το δέντρο θεωρείται ως ένα από τα παλαιότερα δείγματα άγριας ελιάς στο νησί και έχει επιβιώσει για χιλιάδες χρόνια.

    Μία “περίεργα επιμελημένη” καμέλια από την Πορτογαλία είναι ένα ακόμα αξιοσημείωτο δέντρο που πήρε μέρος στον διαγωνισμό και κατέκτησε μια δίκαιη θέση. Επιπλέον, η καστανιά του Ρέξαμ στο Acton Park του Ηνωμένου Βασιλείου βρέθηκε στη δέκατη θέση. Παρόλο που χαρακτηρίζεται από την παλαιότητά της, αυτή η καστανιά έχει αντέξει πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της λεηλασίας για καύσιμα κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1940.

    Η αναγνώριση αυτών των δέντρων μας υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της διατήρησης και της σεβασμού προς τη φύση. Είναι η επιβράβευση για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι άνθρωποι για να διασφαλίσουν την επιβίωση αυτών των αξιοθαύμαστων δέντρων που μας προσφέρουν την αναπνοή και την ομορφιά τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα