27 Απριλίου 2024

    Ολοκληρωτική καταστροφή: Ο πλανήτης στα χέρια του αφανισμού – Προετοιμαστείτε για την ιστορικά ζεστότερη χρονιά το 2024

    Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η ανθρωπότητα περνάει μεγάλη πρόκληση, καθώς ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το 2023 δεν αποτελεί απλώς μια χρονιά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, αλλά αποτελεί και το τέλος μιας δεκαετίας με ανεξάντλητα ρεκόρ σε θερμοκρασίες, οδηγώντας τον πλανήτη σε βέβαιη καταστροφή. Η γενική γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΟΜΜ/WMO), Σελέστε Σάουλο, παρουσίασε σήμερα την έκθεση για το κλίμα, αναφέροντας ότι το 2023 έχει καθιερώσει νέα ρεκόρ για όλους τους δείκτες.

    Η έκθεση που εκδίδει το Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, υπηρεσία του ΟΗΕ, αποδεικνύει την καταρροή ρεκόρ θερμοκρασιών που σημειώθηκαν το περασμένο έτος, καθώς και την αύξηση αερίων θερμοκηπίου, των θερμοκρασιών στην επιφάνεια της γης, της θαλάσσας και της υποχώρησης των πάγοι. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας παρακολούθησης του κλίματος του ΟΗΕ, Ομάρ Μπαντούρ, δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το 2024 να ξανακαταρρίψει το ρεκόρ του 2023. Η προσφορά κήρυξης και τα μηνύματα επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συνειδητοποιούν την πραγματικότητα ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται «στο χείλος της καταστροφής», καθώς η μόλυνση από τα ορυκτά καύσιμα προκαλεί ένα άνευ προηγουμένου κλιματικό χάος.

    Η οικολογική κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα, διότι συνδέεται άρρηκτα με την κρίση των ανισοτήτων. Η αυξανόμενη ανισορροπία στην παροχή τροφίμων και η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελούν μέρος του προβλήματος. Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι ηλεκτρισμένες και αναδεικνύουν την ανάγκη για δραστικά μέτρα. Τα κύματα καυσωνίων, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι πυρκαγιές και οι τροπικές καταιγίδες προκαλούν απελπισία και χάος, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας οικονομική καταστροφή πολλαπλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η μέση θερμοκρασία της γης το 2023 υπερέβη κατά 1,45 βαθμός Κελσίου το επίπεδο αναφοράς της προβιομηχανικής εποχής. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ επεσήμανε τη σημασία κάθε μικρής άνοδος της θερμοκρασίας και τον αντίκτυπο της στη ζωή στη Γη. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και η προειδοποίηση του ΟΗΕ είναι καθοριστική. Ο φαινομενικός αντίκτυπος που έχει η αύξηση του επιπέδου θάλασσας είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοηθεί, καθώς αυτό έχει σχέση με τη θερμική διαστολή των θαλασσών, το λιώσιμο των πάγων και τη μείωση της θαλάσσιας παγωμένης επιφάνειας. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι παγετώνες έχουν υποχωρήσει σε όλο τον πλανήτη από το 1950 και ότι η διαδικασία αυτή επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο το 2023.

    Παρά τη σοβαρότητα της κρίσης, υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας. Η έκθεση αποδεικνύει ότι το 2023 είχε την υψηλότερη αύξηση παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με αύξηση κατά περίπου 50% σε σχέση με προηγούμενα έτη. Αυτό υποδεικνύει ότι η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο την Αφρική, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να δράσουμε τώρα πριν είναι πολύ αργά. Ο χρόνος που έχουμε για να σώσουμε τον πλανήτη μας είναι περιορισμένος, ωστόσο η ελπίδα ακόμα υπάρχει. Πρέπει να αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ελπίδα για να δράσουμε και να αλλάξουμε τη μοίρα του πλανήτη μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα