27 Απριλίου 2024

    Ο Άνεμος που Άλλαξε τη Ζωή τους

    Η νεαρή συγγραφέας Καουτέρ Αντιμί δημιουργεί ένα μαγευτικό έργο λογοτεχνίας που αντλεί έμπνευση από την αληθινή ζωή των παππούδων της, Ταρέκ και Λεϊλά. Μέσα από το τρίλογο ηρώων της ιστορίας, των Ταρέκ, Λεϊλά και Σαΐντ, η Αντιμί σχεδιάζει ένα επικό πορτραίτο της Αλγερίας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Και το κάνει όχι μόνο για να το αφηγηθεί αλλά και για να το αποκαταστήσει. Σε ένα αλλιώτικο μοντέλο της ιστορίας που κυκλοφόρησε το 1972, με τον Σαΐντ ως συγγραφέα, οι ηρωικές φιγούρες του Ταρέκ και της Λεϊλά παρουσιάζονται με εχθρικό τρόπο, σαν να αποσπούνται οι ταυτότητές τους και να υποβαθμίζονται. Έτσι, η Καουτέρ Αντιμί δημιουργεί ένα παιχνίδι λόγου, αναδεικνύοντας το δράμα που μπορεί να αναπτυχθεί στα όρια μεταξύ αλήθειας και φαντασίας. Η λογοτεχνία μπορεί να απελευθερώνει, αλλά μπορεί εξίσου να προκαλέσει πληγή. Όπως γράφει η ίδια η συγγραφέας στην τελευταία σελίδα του βιβλίου της, “Εάν η λογοτεχνία μπορεί να σώσει, μπορεί επίσης να είναι και ένας κακός άνεμος”. Και αυτός ο κακός άνεμος, ένας τίτλος που παραπέμπει στο γνωστό ποίημα του Πολ Βερλέν “Φθινοπωρινό Τραγούδι”, μπορεί να φυσάει από πολλές κατευθύνσεις: όχι μόνο από τον πόλεμο, όχι μόνο από την τρομοκρατία αλλά και από τη λογοτεχνία.

    Η Καουτέρ Αντιμί παρουσιάζει ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα όπου η μαγεία της φαντασίας είναι ενισχυμένη από την ακριβή έρευνα. Βλέπουμε την ιστορία, τόσο τη μικροϊστορία όσο και τη μεγάλη, μέσα από δύο διαφορετικές οπτικές: αυτή του Ταρέκ και της Λεϊλά. Τα κεφάλαια του βιβλίου έχουν ως τίτλο τα ονόματα αυτών των δύο ηρώων. Η πολύπειρη μεταφράστρια Έφη Κορομηλά προσθέτει βαθύτητα και επιδεξιότητα στη μετάφρασή της, ενώ η απόλαυση της ανάγνωσης εντείνεται ακόμη περισσότερο με την ακρόαση της μουσικής που συνοδεύει τους ήρωες του βιβλίου. Αναφέρομαι, πρωτίστως, στο εθιστικό τσατσά “Rebecca” του βελγικού συγκροτήματος Chakachas, το οποίο ακούγεται και στην ταινία του Ποντεκόρβο, αλλά επίσης και στο “Λολά Ελ Μαλαμά” από τη Βαρντά αλ-Τζαζαϊριά, γνωστό και ως “Ρόδο του Αλγερίου”.

    Μην περιμένετε, λοιπόν, καιρό! Αγοράστε το βιβλίο τώρα και απολαύστε αυτήν την εξαιρετική ιστορία που σας ταξιδεύει στην Αλγερία και στον κόσμο των τριών ηρώων.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα