27 Απριλίου 2024

    Σε επίπεδα ρεκόρ οι εκπομπές μεθανίου από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων

    Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων συνεχίζει να εκπέμπει ρεκόρ επίπεδα μεθανίου, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ). Το μεθάνιο αποτελεί ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου και προέρχεται κυρίως από τις διαρροές της βιομηχανίας, ενώ ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από την καύση ξυλείας για μαγείρεμα. Οι εκπομπές αυτές είναι υπεύθυνες για περίπου το 30% της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως μετά τη βιομηχανική επανάσταση, και έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από το CO2.

    Το 2023, οι εκπομπές μεθανίου αυξήθηκαν ελαφρά σε σχέση με το 2022, και ήταν σε επίπεδα ρεκόρ, ανακοίνωσε ο ΔΟΕ. Προκάλεσαν περίπου 120 εκατομμύρια τόνους εκπομπών και παραμένουν πολύ απομακρυσμένες από την αναγκαία μείωση κατά 75% ως το 2030, προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

    Παρά ταύτα, ο ΔΟΕ εκφράζει αισιοδοξία για το μέλλον και αναφέρει ότι οι πρόσφατες πολιτικές και ρυθμίσεις που ανακοίνωσαν πολλές χώρες, καθώς και οι νέες δεσμεύσεις που ελήφθησαν στην COP28, μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των εκπομπών. Η συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα έθεσε στόχο την περιορισμένη άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

    Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοβουλία «Global Methane Pledge» συμμετέχει περισσότερες από 150 χώρες, με στόχο τη μείωση κατά 30% των εκπομπών μεθανίου έως το 2030. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επίσης δεσμευτεί να επιτύχουν σχεδόν μηδενικές εκπομπές μεθανίου. Παρόλα αυτά, οι εκτιμήσεις για την επίτευξη αυτών των στόχων παραμένουν αόριστες, καθώς απαιτούνται λεπτομερή σχέδια και μεγαλύτερη διαφάνεια.

    Παράλληλα, ο ΔΟΕ επισημαίνει την ανάγκη για μεγαλύτερη επιτήρηση των διαρροών μεθανίου και χαιρετίζει την πολυάριθμη δορυφορική τεχνολογία που παρακολουθεί τις εκπομπές του αερίου αυτού. Η χρήση δορυφόρων αιχμής, όπως ο MethaneSAT, μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των σημαντικών διαρροών και να σταματήσει την εκπομπή μεθανίου.

    Παρόλο που οι εκπομπές μεθανίου από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων παραμένουν υψηλές, υπάρχουν λύσεις που είναι προσιτές. Η μείωση των εκπομπών αυτών θα έχει σημαντική επίδραση στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και η υλοποίηση των δεσμεύσεων και πολιτικών που έχουν ανακοινωθεί μπορεί να οδηγήσει σε καμπή το 2024.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα