27 Απριλίου 2024

    Τεχνητή Νοημοσύνη: Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει νέο νόμο για την προστασία και την καινοτομία”

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την προστασία και ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, υιοθετώντας την Τετάρτη νέους κανόνες που θεωρούνται μοναδικοί στον κόσμο. Με ένα ευρύτατο ψήφο (523 υπέρ, 46 κατά), το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ένα κείμενο που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων και την ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα.

    Ο νόμος προβλέπει μια καθολική απαγόρευση ορισμένων πρακτικών που απειλούν τα δικαιώματα των πολιτών. Αυτές περιλαμβάνουν τα συστήματα βιομετρικής κατηγοριοποίησης που χρησιμοποιούν ευαίσθητα χαρακτηριστικά και τη μη στοχοθετημένη συλλογή εικόνων προσώπων από το διαδίκτυο ή από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης. Επιπλέον, απαγορεύεται η αναγνώριση συναισθημάτων στον χώρο εργασίας και στο σχολείο, η κοινωνική βαθμολόγηση και η προληπτική αστυνόμευση που βασίζεται αποκλειστικά στην προφίλ ενός ατόμου.

    Ο νόμος επίσης προβλέπει υποχρεώσεις για τις αρχές επιβολής του νόμου σχετικά με τη χρήση συστημάτων βιομετρικής ταυτοποίησης. Ενώ κατά κανόνα η χρήση αυτών των συστημάτων απαγορεύεται, υπάρχουν εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που καθορίζονται από το νόμο. Τα συστήματα αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με ειδική άδεια από τις αρμόδιες αρχές και μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα και γεωγραφική έκταση. Επίσης, η χρήση συστημάτων βιομετρικής ταυτοποίησης που έχουν επιπτώσεις στην προσωπική ζωή θεωρείται υψηλού κινδύνου και απαιτεί δικαστική έγκριση.

    Οι υπόλοιποι κανόνες του νέου νόμου θέτουν υποχρεώσεις για τα υψηλού κινδύνου συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, που μπορεί να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την ασφάλεια, τα θεμελιώδη δικαιώματα, το περιβάλλον, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Αυτά τα συστήματα πρέπει να αξιολογούνται και να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους, να είναι διαφανή και ακριβή και να εποπτεύονται από ανθρώπους. Επιπλέον, οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να καταγγέλλουν τέτοια συστήματα και να λαμβάνουν εξηγήσεις για αποφάσεις που βασίστηκαν σε αυτά.

    Τέλος, ο νέος νόμος προβλέπει μέτρα για την υποστήριξη της καινοτομίας και των επιχειρήσεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Θα δημιουργηθούν ρυθμιστικά δοκιμαστήρια για να επιτρέψουν τη δοκιμή αυτών των συστημάτων σε πραγματικές συνθήκες. Αυτές οι δομές θα είναι προσβάσιμες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και σε νέες επιχειρήσεις, προκειμένου να διευκολύνουν την ανάπτυξη και εκπαίδευση καινοτόμων μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης πριν την εισαγωγή τους στην αγορά.

    Με την ψήφιση αυτού του νόμου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνει τη δέσμευσή του για την προστασία των πολιτών και την ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτή η ιστορική νομοθεσία θα έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα δώσει το παράδειγμα για μια καλύτερη ρύθμιση και ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης παγκοσμίως.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα