27 Απριλίου 2024

    Ένας νέος γκαρντιανός: Συνάντηση με τον ρομπότ-σκύλο της Μάλαγα

    Μια εντυπωσιακή παρουσία βρέθηκε σήμερα (19/3) στο κέντρο της Μάλαγα, καθώς καταναλωτές και τουρίστες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά έναν ρομπότ-σκύλο, ο οποίος λειτουργεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό το τετράποδο ρομπότ, το οποίο είναι αναπόσπαστο μέρος της Τοπικής Αστυνομίας, πραγματοποίησε τις πρώτες του περιπολίες στην πολυσύχναστη Calle Larios.

    Ο ρομπότ-σκύλος προκάλεσε αίσθηση καθώς κατά την περιήγησή του έδειξε τις εξελιγμένες δυνατότητες του. Εκτός από το να περπατάει εμπρός, πίσω και πλάγια, είναι εξοπλισμένος με κάμερες που του επιτρέπουν να ανιχνεύει τα πάντα γύρω του. Επιπλέον, εκπέμπει ηχογραφημένους ήχους, μπορεί να ανέβει σκάλες και ακόμα και να αναλύει κοινωνικές καταστάσεις και να λαμβάνει αποφάσεις. Κατά την περιήγησή του, διερεύνησε προσεκτικά έναν skateboarder που περνούσε από μπροστά του, επιδεικνύοντας την εκπληκτική του ικανότητα ανάλυσης κινήσεων.

    Η Ισπανία έχει σχέδια να διατηρήσει και να επεκτείνει το πρόγραμμα των ρομπότ-σκύλων της αστυνομίας. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, το ρομπότ αυτό θα εξυπηρετήσει την τοπική αστυνομία στις εργασίες επιτήρησης, αλλά δεν έχει ως στόχο να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα που είναι απαραίτητος σε αυτόν τον τομέα. Το ρομπότ αυτό έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Τεχνολογίας Λογισμικού (ΙΤΙΣ) του πανεπιστημίου σε συνεργασία με τη μονάδα άμυνας και ασφάλειας της Telefónica και την εταιρεία ALYSIS.

    Η τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί στο ρομπότ προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες και το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής του ανέρχεται στα 200.000 ευρώ ανά ρομπότ. Παρόλα αυτά, η δυνατότητα βιομηχανικής παραγωγής είναι τεράστια και μπορεί να οδηγήσει στην εφαρμογή του σε περισσότερες πόλεις της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένου και του ισπανικού στρατού.

    Ο ρομπότ-σκύλος αποτελεί ένα εντυπωσιακό βήμα προς το μέλλον και αντιπροσωπεύει το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ρομποτικές τεχνολογίες στο χώρο της ασφάλειας και της επιτήρησης. Παρά το γεγονός ότι οι ρομπότ δεν μπορούν ποτέ να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη παρέμβαση, μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην αύξηση του επιπέδου ασφάλειας, παρέχοντας προηγμένες δυνατότητες και ανίχνευσης προβλημάτων. Αυτή η τεχνολογία αναμένεται να συνεχίσει να εξελίσσεται και να χρησιμοποιείται όχι μόνο στην αστυνομία αλλά και σε άλλους τομείς, προσφέροντας νέες λύσεις και δυνατότητες στην κοινωνία μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα