9 Μαΐου 2024

    Η συνθήκη της Λωζάνης: Η σημαντική κληρονομιά μας, 100 χρόνια μετά”

    Σε μια νέα σειρά ραδιοφωνικών ιστορικών εκπομπών που παρουσιάζει ο Άρης Πορτοσάλτε στον σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, η προσοχή είναι στραμμένη στην συνθήκη της Λωζάνης που συμπληρώνει 100 χρόνια από την υπογραφή της. Σε αυτήν τη σειρά, ιστορικοί επιστήμονες και ειδικοί μελετητές έρχονται να συζητήσουν, να αναλύσουν και να αποτιμήσουν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την επίδραση αυτής της ιστορικής συνθήκης στη χώρα μας, αλλά και στη διεθνή σκηνή.

    “Γιατί η Ελλάδα και η Τουρκία υπέγραψαν την συνθήκη της Λωζάνης; Ποιοι ήταν οι στόχοι και οι βλέψεις των δύο χωρών και των Μεγάλων Δυνάμεων; Ποιες ήταν οι επιπτώσεις για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το εδαφικό καθεστώς; Πώς εξελίχθηκαν οι ανταλλαγές πληθυσμού και η παρουσία των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη από τα προεπαναστατικά χρόνια έως τις αρχές του 21ου αιώνα; Γιατί η Τουρκία εξακολουθεί να συζητάει για μια συνθήκη που υπογράφηκε πριν από 100 χρόνια;”, είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν σε αυτήν τη σειρά εκπομπών.

    Η πρώτη εκπομπή της σειράς επικεντρώθηκε στην ιστορία των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και τα γεγονότα που συνέβησαν το 1964-1965, όπου οι Έλληνες υπήκοοι διώχθηκαν από την πόλη δέκα χρόνια μετά τα Σεπτεμβριανά, που έχουν χαρακτηριστεί ως το οργανωμένο πογκρόμ της νύχτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955. Η ιστορία αυτής της διωγμένης κοινότητας περνάει μέσα από πολλές φάσεις, με ενδιάμεσους χρόνους όπου η ζωή επανακάμπτει κάπως στα φυσιολογικά της, αλλά με τον φόβο του επόμενου χτυπήματος να είναι πάντα παρών. Αυτή η ιστορία ξεκινά μετά την καταστροφή της Μικράς Ασίας και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και παρότι η Τουρκία δεν συμμετείχε ενεργά στον πόλεμο, οι μειονότητες επλήγησαν από τις συνέπειες της τουρκικής πολιτικής.

    Στη συζήτηση που ακολούθησε, κλήθηκαν ως καλεσμένοι ο κ. Νίκος Ουζούνογλου, πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, και ο κ. Νίκος Μιχαηλίδης, ιστορικός ερευνητής από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία. Ακούγοντας αυτήν την εκπομπή μας έδωσαν αναλυτική εικόνα της ιστορίας αυτής της διωγμένης κοινότητας.

    Η σειρά εκπομπών συνεχίζεται από τον Σάββατο 9 Μαρτίου και οι ακροατές μπορούν να ακούσουν όλες τις εκπομπές από το αρχείο του ΣΚΑΪ 100,3. Η εκπομπή στηρίζεται από την ευγενική χορηγία της ΔΕΗ. Για να ακούσετε όλες τις εκπομπές της σειράς, μπορείτε να πατήσετε εδώ.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα