9 Μαΐου 2024

    Νευρολογικές παθήσεις: Παγκόσμια επιδημία που απειλεί τη σωματική και ψυχική υγεία

    Ο επιπολασμός των νευρολογικών παθήσεων έχει φτάσει ανησυχητικά επίπεδα και πλήττει έναν ολοένα μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως. Η αύξηση των περιπτώσεων εγκεφαλικών επεισοδίων, νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας, μηνιγγίτιδας και άλλων νευρολογικών παθήσεων τα τελευταία 30 χρόνια οφείλεται στη γήρανση του πληθυσμού, την αύξηση της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου και τον τρόπο ζωής. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Neurology, περίπου 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κάποια πάθηση του νευρικού συστήματος το 2021.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων αναπηρίας, ασθενειών και πρόωρων θανάτων που σχετίζονται με νευρολογικές παθήσεις αυξήθηκε κατά 18% παγκοσμίως τα τελευταία 31 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το 1990 χάθηκαν περίπου 375 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής λόγω νευρολογικών παθήσεων, ενώ το 2021 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 443 εκατομμύρια περίπου. Η μελέτη προσέλαβε 37 διαφορετικές νευρολογικές παθήσεις σε ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο της ζωής, από τη γέννηση έως τη μετέπειτα ηλικία, προσφέροντας ουσιαστική πληροφορία για τις παθήσεις αυτές.

    Συγκεκριμένα, οι 10 κυριότεροι παράγοντες απώλειας νευρολογικής υγείας το 2021 περιλάμβαναν το εγκεφαλικό επεισόδιο, τη νεογνική εγκεφαλοπάθεια, την ημικρανία, τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, τη διαβητική νευροπάθεια, τη μηνιγγίτιδα, την επιληψία, τις νευρολογικές επιπλοκές από πρόωρο τοκετό, τη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος και τους καρκίνους του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, ο κορωνοϊός της COVID-19 είχε επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα, με γνωστική βλάβη και το σύνδρομο Guillain-Barré να καταλαμβάνουν την 20ή θέση, προκαλώντας 2,48 εκατομμύρια χαμένα χρόνια υγιούς ζωής το 2021.

    Επίσης, η μελέτη αποκάλυψε ότι οι νευρολογικές διαταραχές πλήττουν σοβαρά τα παιδιά, αντιπροσωπεύοντας το 18% των αναπηριών, ασθενειών και πρόωρων θανάτων παγκοσμίως το 2021. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 80 εκατομμύρια χαμένα χρόνια υγιούς ζωής οφείλονται σε νευροαναπτυξιακές διαταραχές και νευρολογικές παθήσεις των παιδιών. Οι φτωχότερες χώρες επηρεάζονται δυσανάλογα, καθώς οι παθήσεις που επηρεάζουν νεογνά και παιδιά κάτω των 5 ετών είναι πιο διαδεδομένες και συχνά σχετίζονται με επιπλοκές της γέννας και λοιμώξεις. Η έλλειψη πρόσβασης στις κατάλληλες θεραπείες και υπηρεσίες αποκατάστασης συμβάλλει στο υψηλό ποσοστό θανάτων σε αυτές τις χώρες.

    Η αύξηση των νευρολογικών παθήσεων αποτελεί παγκόσμια επιδημία που απειλεί τη σωματική και ψυχική υγεία. Η υιοθέτηση προληπτικών μέτρων, η ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας και η προώθηση ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για τις νευρολογικές παθήσεις αποτελούν επείγοντες στόχους για την παγκόσμια κοινότητα. Μόνο μέσω της συνεργασίας και της δράσης μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτήν την υγειονομική πρόκληση και να προστατεύσουμε τη ζωή και την ευημερία των ανθρώπων παγκοσμίως.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα