27 Απριλίου 2024

    Βιώστε τη ζωή της πολυασχολίας: 5 συμβουλές για να οργανώσετε τον χρόνο σας και μια υπενθύμιση που θα σας απασχολήσει

    Η πολυασχόλη μαμά έχει πάντα έναν πληθώρα υποχρεώσεων: παιδιά, σπίτι, δουλειά. Ο χρόνος ποτέ δε φαίνεται αρκετός. Αναρωτιέστε πώς να τον διαχειριστείτε καλύτερα; Διαβάστε παρακάτω για μερικές νέες ιδέες που θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε καλύτερα τον χρόνο σας. Συνειδητοποιήστε όμως ότι να προσπαθείτε να επιτύχετε όλα ταυτόχρονα σπάνια είναι αποτελεσματικό. Συνεχώς εμφανίζονται νέες απαιτήσεις που προσθέτουν πιέσεις στους ήδη υπάρχοντες στόχους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να θέσετε συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους. Ποιος είναι ο σημαντικότερος στόχος για εσάς; Αν έπρεπε να επιλέξετε μία δραστηριότητα να ασχοληθείτε μέσα στην ημέρα, ποια θα ήταν αυτή; Η απάντησή σας θα διαφοροποιήσει τα πράγματα και θα σας βοηθήσει να έχετε σαφήνεια για το τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς. Μετατρέψτε αυτόν τον στόχο σας σε προτεραιότητα και θυμηθείτε τον συχνά.
    2. Ο προγραμματισμός είναι η βάση Να σκέφτεστε ότι θα βρείτε τον χρόνο για κάτι αργότερα, όταν έχετε κάποιον ελεύθερο χρόνο, είναι μια μη ρεαλιστική προσέγγιση για να επιτύχετε όσα θέλετε. Προγραμματίστε προσεκτικά τον χρόνο σας, καταγράφοντας τις υποχρεώσεις σας σε ατζέντες ή το κινητό σας, και φροντίστε να μην φορτώνεστε υπερβολικά. Έπειτα, προσπαθήστε να τηρήσετε αυτήν την προγραμματισμένη ατζέντα σας.
    3. Ανακαλύψτε τις πιο ενεργητικές ώρες σας Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν έχουμε την ίδια ενέργεια. Για κάποιους, η ώρα αιχμής είναι τα μεσάνυχτα, αλλά για εσάς μπορεί να είναι κάποια άλλη στιγμή. Αναζητήστε αυτές τις χρονικές στιγμές κατά τις οποίες νιώθετε πιο ενεργητικοί και προγραμματίστε τις πιο σημαντικές εργασίες σας για τότε.
    4. Μην αποσύρεστε την πεποίθηση για την τελειότητα – είναι ακατόρθωτη Πώς αντιμετωπίζετε την ανάγκη για τελειότητα; Προσπαθείτε να κάνετε τα πάντα στο απόλυτο τους; Θυμηθείτε ότι κάποιες φορές είναι φυσιολογικό για ορισμένες εργασίες να μην είναι τέλειες, αλλά απλά καλές… Η τελειομανία είναι μια τάση της εποχής και πολλοί άνθρωποι τείνουν να μείνουν δυσαρεστημένοι με ό,τι κάνουν. Δουλέψτε με τον εαυτό σας για να μειώσετε αυτές τις απαιτήσεις και προσπαθήστε να αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε πάντα να κάνετε τα πάντα με τον απόλυτο τρόπο.
    5. Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια Δεν είναι κακό ή ντροπή να ζητήσετε βοήθεια όταν το πρόγραμμά σας είναι υπερβολικά φορτωμένο. Κερδίστε χρόνο ζητώντας τη βοήθεια ενός συναδέλφου, φίλου ή μέλους της οικογένειάς σας. Θέτοντας όρια – έχετε πάντα την επιλογή να πείτε “όχι” Το να μάθετε να λέτε “όχι” θα σας καταστήσει πιο δυνατούς και θα σας βοηθήσει να θέσετε υγιείς περιορισμούς ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική σας ζωή.
    Σημαντική υπενθύμιση: Η ικανή διαχείριση του χρόνου είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και αποφασιστικότητα. Μπορείτε όμως να αρχίσετε να εξισορροπείτε τις προτεραιότητές σας και να ακολουθείτε πρακτικές που σας εξυπηρετούν καλύτερα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα