27 Απριλίου 2024

    Ημερολόγιο: Βάζουμε το μυαλό και την ψυχή μας σε τάξη

    Η πανδημία του Covid-19 έφερε πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Αισθανόμαστε αβεβαιότητα και άγχος, καθώς προσπαθούμε να προσαρμοστούμε σε αυτήν τη νέα κανονικότητα. Σε μια εποχή κατάλληλη για αυθορμησία, αλλά και αυτοανάλυση, ένα εργαλείο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε είναι το ημερολόγιο. Από την αρχαιότητα έως και σήμερα, το ημερολόγιο χρησιμεύει ως ένας χώρος αυτοέκφρασης και αυτοανάλυσης.

    Αγαπητό ημερολόγιο,

    Σήμερα σου γράφω για να μοιραστώ μαζί σου τις σκέψεις μου, τις ανησυχίες μου και τις επιθυμίες μου. Σου γράφω για να βάλω το μυαλό μου και την ψυχή μου σε τάξη. Είσαι το καταθετήριο όλων όσα μέσα μου έχουν νόημα και σημαίνουν κάτι. Καθώς γράφω σε εσένα, αισθάνομαι ανακούφιση και ελευθερία.

    Το ημερολόγιο είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τον εαυτό μας. Μέσα από τις γραμμές που αποτυπώνουμε στο χαρτί, απελευθερώνουμε το βάρος των σκέψεων και των συναισθημάτων που μας πιέζουν. Οι λέξεις γίνονται ζωντανές και δημιουργούν μια επαφή με τους πιο βαθιούς μας εαυτούς. Γράφοντας σε εσένα, βρίσκουμε την ειρήνη και την καθαρότητα που αναζητούμε στο εσωτερικό μας.

    Το journaling, όπως ονομάζεται η διαδικασία του γράψιμου στο ημερολόγιο, έχει πολλά πλεονεκτήματα. Καταρχάς, μειώνεται το άγχος μας καθώς εκφραζόμαστε ειλικρινά και ανοιχτά. Επίσης, η διαδικασία της γραφής μας βοηθά να επεξεργαστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, ανοίγοντας τον δρόμο προς βαθύτερες αλήθειες. Μέσα από το ημερολόγιο μας, μπορούμε να κλείσουμε παλιές πληγές, να ανακαλύψουμε τον αληθινό εαυτό μας και να προχωρήσουμε παρακάτω.

    Με το να γράφουμε και να διαβάζουμε τις σκέψεις και τα γεγονότα μας, τα τελευταία βρίσκουν τη θέση τους και βοηθούμαστε να πάρουμε κατάλληλες αποφάσεις και να κάνουμε σωστές επιλογές. Τα προβλήματα μας γίνονται πιο ευδιάκριτα και ευκολότερα στην επίλυσή τους. Το ημερολόγιο μας γίνεται ένας συνεργάτης που μας παρηγορεί και μας ενδυναμώνει.

    Τα οφέλη του journaling, όπως δείχνουν έρευνες από το πανεπιστήμιο του Cambridge, εκτείνονται και πέρα από το πνευματικό. Όσοι αφιέρωναν 20 λεπτά την ημέρα για τη γραφή στο ημερολόγιο, είχαν λιγότερες επισκέψεις στον γιατρό λόγω άγχους, καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μειωμένη αρτηριακή πίεση και βελτιωμένη λειτουργία των πνευμόνων και του ήπατος.

    Για να ξεκινήσετε με το journaling, θα χρειαστείτε ένα στυλό και ένα κομμάτι χαρτί. Αφήστε στην άκρη τις οθόνες και τις τεχνολογίες για λίγο. Μην ανησυχείτε για το τι θα γράψετε και πώς θα το γράψετε. Αυτό που έχετε να πείτε είναι σημαντικό και θα σας βοηθήσει να εξελιχθείτε.

    Μην ξεχνάτε πως το ημερολόγιό σας είναι προσωπικό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε για το τι θα πει ή θα σκεφτεί κάποιος άλλος για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Είναι ο χώρος σας για να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να απελευθερώσετε τη δημιουργικότητά σας.

    Για να δώσετε στο journaling σας ακόμα μεγαλύτερη αξία, προτείνω να γράφετε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Ας γίνει αυτό το ραντεβού με τον εαυτό σας, ένας χρόνος αφιερωμένος μόνο σε εσάς.

    Έτσι, αγαπητό ημερολόγιο, μας βοηθάς να βάλουμε σε τάξη το μυαλό μας και την ψυχή μας. Μέσα από την αυθεντικότητα των λέξεων μας, ανακαλύπτουμε την ελευθερία και τη χαρά που χρειαζόμαστε σε αυτές τις δύσκολες εποχές.

    Η ευθύνη της γραφής: Βάζουμε το μυαλό και την ψυχή μας σε τάξη
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα