27 Απριλίου 2024

    Ιοί HIV και HPV: Αναζητώντας τις Διαφορές και τις Ομοιότητες

    Οι έφηβοι αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τους ιούς HIV και HPV και οι ειδικοί εξηγούν τις διαφορές

    Γράφει η Αγγελική Γιαννουλοπούλου, Ψυχολόγος, MSc, Ψυχοθεραπεύτρια Οικογένειας Συστημικής Προσέγγισης, συνεργάτις ΕΟΔΥ

    Όταν προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους εφήβους για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συχνά αντιμετωπίζουμε τη σύγχυση μεταξύ των ιών HIV και HPV. Είναι σημαντικό να συζητήσουμε με τους εφήβους τις διαφορές και τις ομοιότητές ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ιούς, ιδίως όσον αφορά τους τρόπους μετάδοσης.

    Ιός HIV:

    Το γράμμα H (human) αναφέρεται στους ανθρώπους.
    Το γράμμα I (immunodeficiency) αναφέρεται στην ανοσοανεπάρκεια που προκαλεί ο ιός.
    Το γράμμα V (virus) αναφέρεται στην ίδια την ιογένεση του ιού, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των ρετροϊών (RNA). Όταν κάποιος κολλήσει τον ιό HIV, γίνεται φορέας και ονομάζεται οροθετικός. Μπορεί να μεταδώσει τον ιό από την πρώτη στιγμή του κολλήματος.
    Ο ιός HIV προκαλεί μια χρόνια ασθένεια που απαιτεί διαρκή θεραπεία και συνεργασία με τον ιατρό. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό HIV.

    Πώς μεταδίδεται ο ιός HIV;

    Ο ιός μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής, είτε πρόκειται για σεξουαλική επαφή από το στόμα, από τον κόλπο ή από τον πρωκτό, μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Η μετάδοση μπορεί να προκληθεί μέσω κολπικών υγρών, προ-σπερματικών υγρών και σπέρματος χωρίς την χρήση κατάλληλου προφυλακτικού. Η σωστή χρήση του προφυλακτικού είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού HIV.

    Υπάρχει επίσης η δυνατότητα μετάδοσης μέσω αίματος, όταν υπάρχουν βαθιές πληγές που αιμορραγούν και ένα αρνητικό άτομο έρχεται σε επαφή με την αίματος αυτών των πληγών. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας, όπως τη χρήση προστατευτικού υλικού ή γαντιών, όταν βοηθάμε κάποιον που αιμορραγεί, για προληπτικούς λόγους.

    Ο ιός HIV μπορεί επίσης να μεταδοθεί από την μητέρα στο παιδί μέσω κάθετης μετάδοσης ή μέσω του μητρικού γάλακτος. Ωστόσο, η επιστήμη έχει ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μετάδοσης με τη χρήση κατάλληλων μεθόδων.

    Πώς δεν μεταδίδεται ο ιός HIV;

    Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω του σάλιου, των δακρύων ή του ιδρώτα. Δεν μεταδίδεται μέσω κοινωνικών επαφών, όπως ένας αγκαλιάζει τον άλλον ή αν κοινοποιούμε ένα ποτήρι. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο ιός HIV μεταδίδεται μόνο μέσω συγκεκριμένων τρόπων.

    Ιός HPV – Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων:

    Το γράμμα H (human) αναφέρεται στους ανθρώπους.
    Το γράμμα P (papilloma) αναφέρεται στις ασθένειες που προκαλούν στο δέρμα και στις βλεννογόνους μεμβράνες των ανθρώπων.
    Το γράμμα V (virus) αναφέρεται στην ίδια την ιογένεση του ιού, ο οποίος βασίζεται στο DNA.

    Οι HPV είναι ιοί που μπορούν να μολύνουν τις γυναίκες, ιδίως όταν υπάρχει συνεχής εναλλαγή ερωτικών συντρόφων χωρίς κατάλληλη προστασία. Συνήθως, οι HPV δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα και θεραπεύονται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προλαμβάνουμε και, αν απαιτείται, να αντιμετωπίζουμε έγκαιρα τις λοιπές μορφές των ιών αυτών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα, προ-καρκινικές βλάβες ή καρκίνο.

    Υπάρχει εμβόλιο για τον ιό HPV, το οποίο είναι προσιτό και στα αγόρια και στα κορίτσια ηλικίας 9-18 ετών. Οι γονείς μπορούν να συζητήσουν με τον παιδίατρο τους και να αποφασίσουν για το εάν θα δώσουν αυτό το εμβόλιο. Επιπλέον, η ετήσια δοκιμασία Παπ αποτελεί προληπτικό έλεγχο για κορίτσια που έχουν ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές.

    Πώς μεταδίδεται ο ιός HPV;

    Ο ιός μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής, χωρίς τη χρήση προφυλακτικού. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της στοματογεννητικής περιοχής, του κόλπου, του πρωκτού, τριβής με τα δάχτυλα, χρήσης μολυσμένων αντικειμένων και μέσω δερματικής επαφής. Παρόλα αυτά, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να προληφθούν με τη σωστή χρήση προφυλακτικού, την καλή υγιεινή των χεριών και του σώματος πριν από την σεξουαλική επαφή και με την εκτέλεση ειδικών εξετάσεων για προληπτικούς λόγους.

    Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση των εφήβων για θέματα σεξουαλικής υγείας και πρόληψης πρέπει να γίνεται από αξιόπιστες και έγκυρες πηγές.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα