27 Απριλίου 2024

    Νέα Δεδομένα: Η Βρετανία καταγράφει ρεκόρ παιδιών σε κατάσταση φτώχειας

    Τη σκληρή πραγματικότητα της φτώχειας στη Βρετανία επιβεβαιώνουν τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου 4,3 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, ένα απίστευτο ρεκόρ που δεν έχει καταγραφεί εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν το 21% του πληθυσμού και αναδεικνύουν την απαισιοδοξία που ακόμα ισχύει στη χώρα, παρά τις προσπάθειες του κράτους να αντιμετωπίσει την κρίση κόστους διαβίωσης.

    Το 2020, η Βρετανία κατέγραψε πολύ υψηλό αριθμό παιδιών σε κατάσταση φτώχειας, με 4,28 εκατομμύρια να ζούν σε νοικοκυριά με εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του μέσου όρου. Η φετινή επιδείνωση της κατάστασης οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κόστους διαβίωσης που πλήττει τη χώρα. Ο πληθωρισμός, που έφθασε ακόμα και το 10%, προκάλεσε αύξηση στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση έχει χορηγήσει επιδόματα στα νοικοκυριά, καταβάλλοντας κατά μέσο όρο 3.800 στερλίνες (4.430 ευρώ), ωστόσο η κρίση δεν έχει ανακουφίσει τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας.

    Η επιδείνωση της κατάστασης ζωής των παιδιών αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη για τη Βρετανία. Οι οργανώσεις που αγωνίζονται κατά της φτώχειας, όπως το Joseph Rowntree Foundation, υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να προστατέψει τους πλέον ευάλωτους. Οι υψηλές τιμές διαβίωσης και η ανεργία έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον που δυσκολεύει τις οικογένειες να εξασφαλίσουν τις βασικές ανάγκες των παιδιών τους.

    Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού, που καταγράφηκε στο 3,4% τον Φεβρουάριο, θα μετριάσει την πίεση που ασκείται στα νοικοκυριά. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για το μέλλον παραμένουν αβέβαιες και δείχνουν ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία είναι μεγάλες. Είναι καθήκον όλων μας να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την εξάλειψη της φτώχειας και την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλα τα παιδιά, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο και αειφόρο μέλλον για όλη τη χώρα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα