27 Απριλίου 2024

    Ειδικό Ιατρείο για την Απεξάρτηση από το Κάπνισμα στο ΕΔΟΕΑΠ

    Το ΕΔΟΕΑΠ (Εθνικός Οργανισμός Διαχείρισης Οίκων Αντιστάθμισης Προσωπικού) ξεκίνησε τη λειτουργία ενός εξειδικευμένου ιατρείου για τη διακοπή του καπνίσματος στις εγκαταστάσεις του στην Αθήνα, στην οδό Σισίνη 18. Το Ιατρείο αποτελεί μια πολύτιμη προσφορά για τους ασφαλισμένους του οργανισμού που επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα αλλά χρειάζονται επαγγελματική υποστήριξη για το σκοπό αυτό.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το Ιατρείο κάθε Τρίτη από τις 14:00 έως τις 16:00 και κάθε Πέμπτη από τις 12:00 έως τις 14:00. Οι επισκέψεις γίνονται μετά από τηλεφωνικό ραντεβού στον τρίτο όροφο του οικοδομήματος. Ο πνευμονολόγος Γιώργος Κρομμύδας είναι ο αρμόδιος για την επιστημονική επίβλεψη των επισκέψεων.

    Η διαδικασία για τη διακοπή του καπνίσματος περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα 6 επισκέψεων. Οι πρώτες 4 επισκέψεις πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα στον πρώτο μήνα, ενώ η 5η επισκέψη πραγματοποιείται στο τέλος του δεύτερου μήνα και η 6η στο τέλος του τρίτου μήνα. Η παρακολούθηση του καπνιστή διαρκεί συνολικά ένα χρόνο, με τηλεφωνικό έλεγχο τον έκτο και δωδέκατο μήνα.

    Κατά την επίσκεψη πραγματοποιείται λήψη του ιατρικού ιστορικού του ατόμου, εκτιμάται ο βαθμός της εξάρτησης από τη νικοτίνη και η έτοιμότητα του να διακόψει το κάπνισμα. Επιπλέον, προσφέρονται συμβουλές για την τροποποίηση της συμπεριφοράς και συνταγογραφείται, αν απαιτείται, η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για τον κάθε καπνιστή. Κατά τη διάρκεια κάθε επίσκεψης, ελέγχεται επιπλέον το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα στην εκπνεόμενη αναπνοή. Κατά την πρώτη επίσκεψη, γίνεται αξιολόγηση της αναπνευστικής λειτουργίας του ασθενούς με χρήση σπιρομέτρησης.

    Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, ετησίως, 20.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω παθήσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα. Ωστόσο, με τη βοήθεια του εξειδικευμένου ιατρείου του ΕΔΟΕΑΠ για τη διακοπή του καπνίσματος, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να απαλλαγούν από αυτήν την επιβλαβή συνήθεια και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα