27 Απριλίου 2024

    Νέα Ευρήματα: Ανακοινώθηκαν οι παράγοντες που προκαλούν καρκίνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεχίζει να ανανεώνει τη λίστα με τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Στην πιο πρόσφατη αναθεώρηση του 2023, ανακοίνωσε ορισμένα νέα ευρήματα που αξίζει να λάβουμε υπόψη.

    Κατηγορία 1: Καρκινογόνοι για τον άνθρωπο

    Στην πρώτη κατηγορία, βρίσκονται οι πιο ασφαλείς καρκινογόνοι παράγοντες που έχουν επιβεβαιωθεί. Μερικοί από αυτούς περιλαμβάνουν το αλκοόλ, τις αφλατοξίνες, την αμίαντο και διάφορες χημικές ουσίες, όπως ο αρσενικός και το βενζόλιο. Επίσης, περιλαμβάνονται ορισμένες λοιμώξεις, όπως η ηπατίτιδα Β και C, ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) και ο ιός Epstein-Barr.

    Κατηγορία 2A: Πιθανώς καρκινογόνοι για τον άνθρωπο

    Στη δεύτερη κατηγορία, βρίσκονται οι παράγοντες που πιθανόν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στον άνθρωπο. Μερικά από αυτά είναι η ακρυλαμίδη, το ανθρακικό νικέλιο, το βορικό οξύ, ο χρυσός και το ιώδιο.

    Κατηγορία 2B: Πιθανώς μη καρκινογόνοι για τον άνθρωπο

    Τέλος, στην τρίτη κατηγορία, υπάρχουν παράγοντες για τους οποίους δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να κριθεί η καρκινογόνος τους δράση. Ορισμένα παραδείγματα είναι ο αλουμίνιο, το βρώμιο και το ισοπροπυλαλκοόλη.

    Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη ότι η έκθεση σε έναν καρκινογόνο παράγοντα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αναπτύξουμε καρκίνο. Παρόλα αυτά, η ενημέρωση για την ύπαρξη αυτών των παραγόντων μας βοηθά να προσέχουμε και να λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης για τη διατήρηση της υγείας μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα