27 Απριλίου 2024

    Νέα πρόστιμα για εκατομμύρια οδηγούς στην Ελλάδα – Ποιος ο λόγος;

    Το επιβληθέν πρόστιμα σε περίπου 3.000.000 οδηγούς στην Ελλάδα βρίσκονται πολύ κοντά, καθώς ένα νέο σύστημα ελέγχου είναι έτοιμο να εφαρμοστεί. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των οδηγών που κυκλοφορούν ανασφάλιστοι ή χωρίς να έχουν περάσει τα απαραίτητα τεχνικά ελέγχους (ΚΤΕΟ).

    Μέσω της εφαρμογής Wallet του Gov.gr, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα λάβουν ειδοποιήσεις στο κινητό τους ή στο email τους, υπενθυμίζοντάς τους την υποχρέωσή τους να ανανεώσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή να περάσουν το όχημά τους από ΚΤΕΟ. Περίπου 550.000 οδηγοί που κινούνται ανασφάλιστοι, καθώς και περίπου 2,4 εκατομμύρια οδηγοί που δεν έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση τους για ΚΤΕΟ, πρέπει να τακτοποιήσουν την κατάστασή τους εντός κάποιων ημερών.

    Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του οδηγού και τρίτων σε περίπτωση ατυχήματος, ενώ το ΚΤΕΟ εξασφαλίζει ότι το όχημα είναι τεχνικώς άρτιο και ασφαλές για την κυκλοφορία στους δρόμους.

    Για τους οδηγούς που παραβιάζουν αυτές τις υποχρεώσεις, προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα και κυρώσεις. Όποιος οδηγός διαπιστωθεί ότι κυκλοφορεί με ανασφάλιστο όχημα θα λάβει ειδοποιητήριο και θα έχει 8 ημέρες για να αποδείξει ότι το όχημά του είναι ασφαλισμένο ή να προχωρήσει στην ασφάλισή του και να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το πρόστιμο αυξάνεται στα 500 ευρώ, συνοδευόμενο από πρόσθετες κυρώσεις.

    Στην περίπτωση ανενεργού KΤΕΟ, το πρόστιμο κυμαίνεται από 16 έως 65 ευρώ, ανάλογα με την παράβλεψη της προθεσμίας. Επιπλέον, αν η παράβαση διαπιστωθεί από την Αστυνομία, το πρόστιμο ανέρχεται σε 400 ευρώ, αλλά μπορεί να μειωθεί στα 50 ευρώ αν ο ιδιοκτήτης παρουσιάσει το δελτίο ΚΤΕΟ εντός 10 ημερών.

    Επίσης, σε περίπτωση ατυχήματος με ανασφάλιστο όχημα, προβλέπεται αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για διάστημα δύο ή τριών ετών, ανάλογα με τις περιστάσεις, καθώς και ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ.

    Είναι σημαντικό να τηρούμε τους κανονισμούς και τις υποχρεώσεις μας όσον αφορά την οδική ασφάλεια. Το να κυκλοφορούμε ασφαλείς και νομότυποι εξασφαλίζει την προστασία μας και των γύρω μας και συμβάλλει στην αποφυγή ατυχημάτων και περαιτέρω αυξήσεις στα πρόστιμα και τις κυρώσεις.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα