27 Απριλίου 2024

    Ο «αγώνας της πίτσας» για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στη Νέα Υόρκη

    Ένας έντονος «αγώνας της πίτσας» έχει ξεσπάσει στη Νέα Υόρκη, καθώς αντιμετωπίζει τις νέες «πράσινες» κανονιστικές διατάξεις για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τις μικρές πιτσαρίες της πόλης. Η νέα νομοθεσία που εγκρίθηκε από την πολιτεία της Νέας Υόρκης απαιτεί από τα καταστήματα που χρησιμοποιούν ξυλόφουρνους πριν το 2016 να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα κατά 25%, ξεκινώντας από τις 27 Απριλίου. Αυτή η απαίτηση θα απαιτήσει οικονομικές επενδύσεις ύψους χιλιάδων δολαρίων, τις οποίες όχι όλοι είναι διατεθειμένοι ή σε θέση να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει αυτός ο «πόλεμος της πίτσας» γύρω από ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της πόλης. Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, ένας διαδηλωτής πέταξε φλέβες και κομμάτια πίτσας έξω από το δημαρχείο της πόλης.

    Πολλοί κάτοικοι της Νέας Υόρκης έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους αντιδρώντας έντονα σ’ αυτή τη ρύθμιση, πιστεύοντας ότι αυτή η νομοθεσία θα οδηγήσει στο τέλος της πίτσας στην πόλη, με τα χαρακτηριστικά γευστικά της χαρακτηριστικά που την καθιστούν τόσο ιδιαίτερη. Η νομοθεσία αφορά τις πιτσαρίες που χρησιμοποιούν ξυλόφουρνους, καθώς οι ειδικοί κρίνουν ότι είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ρυπαντών της ατμόσφαιρας λόγω της καύσης των επιστάχθων. Εκτιμάται ότι περίπου 100 καταστήματα στην αμερικανική πόλη χρησιμοποιούν ξυλόφουρνους, ενώ η πίτσα θεωρείται αυθεντική παραδοσιακή νοστιμιά και πωλείται παντού.

    Υπάρχουν πολλοί αντίπαλοι της νομοθεσίας που υποστηρίζουν ότι όλα τα εστιατόρια με ξυλόφουρνους χρησιμοποιούν έναν ειδικό τύπο άνθρακα που δεν προκαλεί καπνό και σωματίδια, καθιστώντας την ρύπανση ελάχιστη. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων αναφέρουν ότι οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν αρνητικά τη θερμοκρασία του φούρνου τους και επομένως την ποιότητα και τη γεύση της πίτσας. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του John’s of Bleecker Street, Κέβιν Τζάκσον, το κόστος για την επιχείρησή του θα φτάσει τα 150.000 δολάρια. Όχι μόνο θα αγοράσει και θα τοποθετήσει ένα φίλτρο στην καμινάδα, αλλά θα χρειαστεί να αλλάξει και τους διαχύτες καπναγωγούς, καθώς και να στερεώσει το φίλτρο σε έναν τοίχο από τούβλα. Όλα αυτά θα απαιτήσουν τη συνεργασία με μηχανικούς και διάφορους άλλους κατασκευαστές.

    Εν κατακλείδι, η κόντρα γύρω από αυτή τη νομοθεσία συνεχίζεται με έντονο ενδιαφέρον από τα μέσα ενημέρωσης και τον κόσμο, καθώς η πίτσα αποτελεί βασικό μέρος της καθημερινής διατροφής πολλών Νεοϋορκέζων. Οι πιτσαρίες της πόλης αναζητούν τρόπους για να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία και να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα, ενώ οι αντίπαλοι της έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις διατάξεις και να λάβει υπόψη τις ειδικές ανάγκες των πιτσαρίων. Ολόκληρο το θέμα έχει αναβάλει ήδη το κλείσιμο πολλών καταστημάτων, ενώ οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία που θα συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με τη διατήρηση της ποιότητας και της γνήσιας αμερικανικής πίτσας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα