27 Απριλίου 2024

    Ο αλλαγμένος και πρωτότυπος τίτλος τουυ θα μπορούσε να είναι: “Μωρά: Μετά τους πρώτους δύο μήνες, η εξέλιξη των αισθήσεων και η ανάγκη για διέγερση”

    Κατά τον τρίτο μήνα της ζωής ενός μωρού, πολλά πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν. Η όραση και η ακοή του γίνονται πιο έντονες και οι κινήσεις του γίνονται πιο σκόπιμες, αν και ακόμα δεν είναι πλήρως συντονισμένες. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του γίνονται πιο ξεκάθαρα και έχετε σίγουρα ερωτευτεί το χαμόγελό του. Είναι μια περίοδος όπου το μωρό μεγαλώνει εκπληκτικά γρήγορα και γίνεται πιο προσεκτικό στο περιβάλλον του, ιδιαίτερα στους ήχους και τη μουσική. Αυτό είναι το κατάλληλο στάδιο για να ξεκινήσετε ασκήσεις διέγερσης και να του παρέχετε παιχνίδια που κάνουν ήχους ή έχουν φώτα. Εκτός από αυτό, το μωρό σας μπορεί να ακούει ήρεμη μουσική ή να παίζει με το νερό κατά τη διάρκεια του μπάνιου.

    Σε αυτή τη φάση, οι αισθήσεις του μωρού αναπτύσσονται γρήγορα, ιδιαίτερα η όραση και η ακοή. Τώρα το μωρό είναι σε θέση να δείξει, να αγγίξει και να αρπάξει αντικείμενα που το ενδιαφέρουν. Σημειώνονται και άλλες αλλαγές, όπως η ικανότητα να σηκώσει το κεφάλι του και να κρατά την προσοχή του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο ύπνος του θα διαρκεί περισσότερο και θα βγάζει περισσότερους ήχους. Επίσης, θα μπορεί να αναγνωρίζει ανθρώπους και αντικείμενα και θα κινείται πιο ενεργά, κλωτσώντας τα πόδια του ενώ είναι ξαπλωμένο.

    Κατά τον τρίτο μήνα, παρατηρείται και μια αλλαγή στη συνήθεια του μωρού να τρώει. Μπορεί να φαίνεται ότι πίνει λιγότερο γάλα και να αποσπάται εύκολα κατά τη διάρκεια της θηλαστικής διαδικασίας. Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς το μωρό έχει συνηθίσει το θηλασμό και καταναλώνει την ίδια ποσότητα γάλακτος σε μικρότερο χρόνο. Επίσης, είναι φυσιολογικό να παρουσιάζει περισπασμούς καθώς ο εγκέφαλος και οι αισθήσεις του αναπτύσσονται. Εάν η μητέρα αισθάνεται ότι παράγει λιγότερο γάλα, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι μαστικοί αδένες προσαρμόζονται στις ανάγκες του μωρού.

    Ένα άλλο σημαντικό θέμα σε αυτό το στάδιο είναι η “απόχωριση”. Σε πολλές χώρες, η άδεια μητρότητας σταματά και οι μητέρες πρέπει να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεικτά συναισθήματα, καθώς οι μητέρες αισθάνονται τη χαρά της επανέναρξης αλλά και την αγωνία του να πρέπει να αφήσουν το μωρό τους. Κάθε μητέρα πρέπει να εξετάσει τα δικά της συναισθήματα και τα συναισθήματα του μωρού της και να αποφασίσει τι είναι καλύτερο για αυτούς. Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι να περάσουν από αυτή τη φάση νιώθοντας πλήρη και ευτυχισμένοι.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα